Uz voće i povrće se bolje pamti!

povrce, jesen

Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako osobe koje svakodnevno konzumiraju povećane količine voća i povrća postižu bolje rezultate na testovima verbalnog pamćenja.

jDo ovakvog su zaključka došli znanstvenici, i to nakon proučavanja 2.533 zdravih muškaraca i žena u dobi od 45 do 60 godina. Kako bi utvrdili točnu gramažu pojedenog voća i povrća, stručnjaci su svakodnevno mjerili količinu spomenutih namirnica koje su ispitanici unosili u organizam.

Nakon trinaest godina, istraživači su usporedili unos voća i povrća ispitanika i njihove kognitivne funkcije. Pitate se kakav je bio zaključak? Znanstvenici su nedvojbeno utvrdili da ispitanici koji konzumiraju više voća i povrća postižu bolje rezultate na testovima verbalnog pamćenja od osoba koje konzumiraju manje spomenutih namirnica.

Upravo je verbalno pamćenje ono koje propada s godinama. To se osobito odnosi na osobe oboljele od Alzheimerove bolesti. Stoga je povećana konzumacija voća i povrća, a posebice plodova s puno vitamina C i E obavezna!

Voće i povrće: kako pametno kupovati?


K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!