Hrana i recepti

Hrana i recepti

Uz voće i povrće se bolje pamti!

Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako osobe koje svakodnevno konzumiraju povećane količine voća i povrća postižu bolje rezultate na testovima verbalnog pamćenja.

jDo ovakvog su zaključka došli znanstvenici, i to nakon proučavanja 2.533 zdravih muškaraca i žena u dobi od 45 do 60 godina. Kako bi utvrdili točnu gramažu pojedenog voća i povrća, stručnjaci su svakodnevno mjerili količinu spomenutih namirnica koje su ispitanici unosili u organizam.

Nakon trinaest godina, istraživači su usporedili unos voća i povrća ispitanika i njihove kognitivne funkcije. Pitate se kakav je bio zaključak? Znanstvenici su nedvojbeno utvrdili da ispitanici koji konzumiraju više voća i povrća postižu bolje rezultate na testovima verbalnog pamćenja od osoba koje konzumiraju manje spomenutih namirnica.

Upravo je verbalno pamćenje ono koje propada s godinama. To se osobito odnosi na osobe oboljele od Alzheimerove bolesti. Stoga je povećana konzumacija voća i povrća, a posebice plodova s puno vitamina C i E obavezna!

Voće i povrće: kako pametno kupovati?

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo