Vegetarijanci oprez! Brojne tablete sadrže životinjske sastojke! - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Vegetarijanci oprez! Brojne tablete sadrže životinjske sastojke!

Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako vegetarijanci nisu uvijek svjesni da uobičajene tablete mogu sadržavati sastojke životinjskog porijekla. Naime, u brojnim se tabletama i tekućim lijekovima krije želatina, dobivena iz životinjskih kostiju ili kože.

kIstraživanje objavljeno u časopisu Postgraduate Medical Journal je pokazalo kako četvrtina bolesnika vegetarijanaca nesvjesno pije lijekove koji sadrže želatinu. Najveći dio krivice se krije u nedovoljno informativnoj deklaraciji lijekova koja bi trebala upućivati na sadržaj životinjskog porijekla.

U tabletama, kapsulama i drugim lijekovima se kriju brojni sastojci koji nisu dio aktivnog liječenja. Oni zgušnjavaju tekućinu i održavaju tabletu u jednom komadu. Želatina se posebno koristi u generičkim lijekovima čija je proizvodnja znatno jeftinija od originalnog pripravka.

Američka Udruga vegetarijanaca već godinama nastoji natjerati farmaceutske tvrtke da na kutijicama lijekova otisnu detaljan popis sastojaka sličan onome koji se nalazi na pakiranju hrane. Vegetarijanci, osim toga, tvrde kako je želatinu moguće zamijeniti alternativnim, vegetarijanskim sastojcima.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo