Vegetarijanstvo dobro za bubrežne bolesnike

voce, zdrava hrana

Pacijenti s kroničnom bolesti bubrega više će dobrobiti imati ako slijede vegetarijanski režim prehrane.

Stručnjaci osobama koje boluju od kronične bolesti bubrega i koje moraju ograničiti unos fosfora savjetuju vegetarijanstvo. Na taj način mogu kontrolirati razinu ovog toksičnog minerala kako ona ne bi bila previsoka, u odnosu na prehranu koja se temelji na mesu.

Istraživači Medicinskog fakulteta Sveučilišta Indiana su pratili kronične bubrežne bolesnike koje su podijelili u dvije skupine. U prvoj su grupi pacijenti prihvatili vegetarijanstvo na tjedan dana, nakon čega su dva do četiri tjedna jeli meso. Ispitanici druge skupine su prvo jeli meso, a zatim slijedili vegetarijanski režim prehrane.

Stručnjaci su ustanovili kako konzumacija voća i povrća može spriječiti nagomilavanje fosfora u tijelu. Njegova se razina povisi kada ga bubrezi više ne mogu filtrirati iz tijela. Nakon četiri tjedna bezmesnog jelovnika, pacijenti s kroničnom bolesti bubrega su imali značajno manju razinu fosfora nego ispitanici koji su dulje vrijeme jeli meso.

Povišena razina fosfora može dovesti do oslabljenja kostiju, svrbeža i srčanih tegoba koje zahtijevaju hospitalizaciju, pa čak i mogu dovesti do smrti.

Pacijentima s bolestima bubrega se savjetuje izbjegavanje hrane s više fosfora – mesa, sireva, maslaca s kikirikijem, gaziranih pića, žitarice od cjelovitog zrna i kruh. S obzirom da su bubrežni bolesnici često dijabetičari, njihov izbor dozvoljene hrane na kraju nije toliko velik.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!