Hrana i recepti

Hrana i recepti

Vitamin D štiti od Alzheimerove bolesti?

Sunčev vitamin ima mnogo zdravstvenih dobrobiti kojih postajemo sve svjesniji. Naime, osim što može poboljšati preživljavanje od zloćudnog raka kože melanoma, smanjiti rizik od raka debelog crijeva, zaštititi oči od makularne degeneracije ili prepoloviti izglede od srčanih bolesti, on može umanjiti rizik od razvijanja Alzheimerove bolesti.

Do ovog posljednjeg zaključka su stigli francuski istraživači koji su proučavali gotovo 500 osoba prosječno starih 79,8 godina kroz razdoblje od sedam godina. Analizirali su njihove prehrambene navike i unos vitamina D, a niti jedna ispitanica nije uzimala dodatke prehrani s ovim vitaminom.

One žene koje su konzumirale najmanje vitamina D (50 mikrograma tjedno) bile su izložene najvećem riziku od razvijanja Alzheimerove bolesti, u usporedbi sa ženama koje su unosile 59 mikrograma. Općenito govoreći, žene koje su najviše unosile sunčev vitamin hranom imale su najniži rizik od Alzheimerove bolesti.

Znanstvenici su ponudili nekoliko objašnjenja: jedno je vezano za zaštitni učinak vitamina D na hipokampus (središte mozga za pamćenje), kao što je prethodno ustanovljeno u studijama na glodavcima. Druga je mogućnost da je ovaj vitamin utjecao na stvaranje i eliminaciju beta amiloidnih proteina koji su bitni za razvoj Alzheimerove bolesti.

Prema drugom objašnjenju, riba je bogat izvor vitamina D, a autori studije ističu kako “postoje razumni dokazi da konzumacija ribe smanjuje rizik od demencije, uključujući i Alzheimerovu bolest”.

Kako do svoje doze vitamina D?

Vitamin D se u tijelu može sintetizirati u koži pod utjecajem ultraljubičastih zraka iz provitamina te se može unositi hranom. Najviše ga ima u ribljem ulju i mesu, mlijeku i mliječnim proizvodima, žumanjku ili gljivama.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo