Hrana i recepti

Hrana i recepti

Vodič nutricionistice za kupnju zdravih namirnica – izbjegnite ‘opasne’ zamke

Shutterstock

Koliko vam se puta dogodilo da ste stigli u trgovinu, gledali po policama i našli se u nedoumici što od svega ponuđenog kupiti?

A koliko ste se pak puta našli u situaciji da ste nakupovali brdo zdravih i popularnih namirnica o kojima ste čitali po internetu, potrošili na njih puno novca i na kraju su vam propale ili vam još uvijek stoje na policama i čekaju da dođu na red?

Danas živimo u vremenu kada je zdrava prehrana sve popularnija, kada je osviještenost o zdravom načinu života ipak nešto veća, a veća je i potreba da vodimo zdrav život s obzirom na stil života koji generalno vodimo – stres, užurbanost, sjedilački način života… Trend zdrave prehrane i zdravih namirnica u velikom je porastu pa se susrećemo sa supernamirnicama, fitness-namirnicama poput onih bogatih proteinima, bez kalorija, bez šećera…

Industrija samo sluša naše želje i potrebe i potrebe tržišta i tome se vješto i uspješno prilagođava. Mi smo ti koji diktiraju trendove, a ne industrija. Dokle god se pojedini proizvodi kupuju bit će i proizvodnje. Zato je bitno znati što i kako kupovati među gusto popunjenim policama trgovina.

KVALITETNA KUPNJA POČINJE VEĆ KOD KUĆE

Kupnja zdravih namirnica može se uvelike olakšati pisanjem šoping-liste. Pisanje liste nije uvijek lak zadatak, ali može pomoći da obavite kvalitetniju kupnju i nabavite namirnice koje su vam potrebne za zdravu prehranu. Bez dobre pripreme namirnica unaprijed teško da ćemo imati zdravu prehranu. Vrijeme je najveći neprijatelj zdravim navikama, zato se dobro pripremite unaprijed i napunite zalihe kvalitetnom hranom za cijeli tjedan koji je pred vama, kako biste imali nadohvat ruke sve što vam je potrebno za zdravu prehranu. Bez dobre zalihe nutritivnih namirnica završit ćemo na dostavi, gablecu u restoranu ili pak u prvoj pekarnici gdje ćemo, očito, završiti na manje kvalitetnom obroku.

Ovako izgleda pravi detoks organizma: Jednostavnim promjenama do boljeg zdravlja

Filozofija slaganja namirnica u trgovinama

Lista za kupnju može vam pomoći da vam pogled ne bježi na police s onim namirnicama koje niste planirali kupiti. Postoji cijela filozofija slaganja namirnica u dućanima.

Police s procesiranim namirnicama, slatkišima i grickalicama uvijek se nekako nađu u centralnom dijelu trgovine, što znači da ćete gotovo sigurno pored njih proći, a samo oni najdiscipliniraniji će proći pored bez da ugrabe barem nešto slatko. Ono najslađe naći se na nižim policama gdje prolaze vaši mališani i slatko snimaju novitete bezbrižno ih noseći u vaše košarice. Svježa hrana obično se nalazi na periferiji dućana, stoga idite tim putem.

Da biste sastavili kvalitetnu listu, morate znati što vam treba, odnosno što ćete otprilike kuhati. Napravite okvirni plan tjednog jelovnika prema kojem će biti lakše napisati potrebne namirnice. Ako kuhate s obitelji i više vas konzumira obroke, pokušajte uključiti i ostale ukućane u sastavljanje menija.

BUDITE REALNI

Prilikom pisanja liste za kupnju važno je biti realan i na listu staviti samo namirnice koje ćete zaista konzumirati. Dogodi li se da imate više novih namirnica koje želite ubaciti u svoje kuhanje, pokušajte se odlučite samo za jednu ili njih nekoliko koje realno stignete potrošiti. Primjerice, ako poželite eksperimentirati s nekim drugačijim žitaricama osim standardne riže i pšenice, jedan tjedan uzmite manju vrećicu kvinoje pa, kad je potrošite, uzmite nešto drugo poput prosa itd. Nema potrebe gomilati previše toga jer je i tako malo vjerojatno da ćete u tjedan dana uspjeti isprobati sve željeno. Tako radite sa svim drugim namirnicama, a posebnu pozornost obratite na svježu hranu koja ima vrlo kratak rok trajanja pa se često brzo pokvari dok dođe na red. Time povećavamo otpad te bacamo hranu i novac.

Što hranu čini zdravom? Evo zašto stručnjaci žele promijeniti definiciju riječi “zdravo”

KATEGORIZACIJA LISTE

Potrebne namirnice možete podijeliti prema kategorijama kako biste lakše i brže obavili kupnju. Primjerice, kategorije mogu biti podijeljene bilo po rasporedu u vašoj omiljenoj trgovini ili po skupinama hrane u koje pripadaju te namirnice.

Evo primjera:

  • voće
  • povrće
  • proteini
  • ugljikohidrati
  • masnoće
  • mlijeko i mliječni proizvodi
  • začini
  • piće

Ako ste dobro upoznati s trgovinom u kojoj kupujete, još je bolje kategorizaciju napravite prema redoslijedu u dućanu kako biste si uštedjeli vrijeme na kruženje po dućanu te smanjili mogućnost da nekoliko puta prođete kroz redove dućana gdje se nalaze namirnice koje ne planirate kupiti.

Pokušavate li manje konzumirati procesiranu hranu, slatkiše i grickalice, nemojte ostavljati prostora na listi za takve namirnice kako ih ne biste kupili i odnijeli kući jer, ako se nađu u kući, jasno je da će se i pojesti – koliko god ih ima na zalihama.

S obzirom na to da nije realno da ćemo se svi odreći slatkog, neki će možda poželjeti kući odnijeti neki desert, u tom slučaju preporučujem da izbjegavate velika pakiranja keksa, čokolada i sladoleda, već se držite malih pakiranja poput jedne čokoladice, jednog sladoleda, malog pakiranja od četiri praline i slično. U slučaju da se odlučite za pravljenje domaćih slastica što je uvijek kvalitetniji izbor, preporučujem da pravite kolače od manjih smjesa ili se odlučite za pravljenje muffina ili palačinki tako da imate malo za svakog člana.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo