Hrana i recepti

Hrana i recepti

Vodič za početnike: kako iz kuhinje izbaciti procesuirane namirnice

Prerađena hrana nije bogata hranjivim tvarima, ali zato sadrži dodatne šećere, natrij, masne kiseline ili nepoznate sastojke.

Zanimljivo je kako se ta vrsta hrane nalazi na većini polica u supermarketima. Budući da ne zahtijeva posebnu pažnju pri uzgoju nego se radi i obrađuje tvornički, znači da je i jeftinija te tima i dostupnija. No, zašto biste jeli takvu hranu, ako ju je vrlo lako moguće zamijeniti svježom i hranjivom!

1. KORAK: Izbacite iduće namirnice

Bijelo brašno

Sa 22 posto manje proteina, 75 posto manje vlakana, nedostatkom vitamina i minerala od brašna cjelovitih žitarica ovo je jedna od najgorih prerađenih namirnica. Također, izbacite i ostale namirnice napravljene od bijeloga brašna poput tjestenine i krekera.

Pakirani kruh

Bilo bi idealno kada bi kruh ostao mekan i ukusan i par dana kasnije. Ali, to nažalost nije moguće. Zato izbjegavajte tako pakirani kruh i radije kupite namirnicu napravljenu od sastojaka koji će vam pružiti dovoljno vlakna i hranjivih tvari.

Bijela riža

Prilikom mljevenja riže gube se dobre tvari poput magnezija. Zato radije odaberite smeđu rižu i imajte četiri puta više magnezija u organizmu, a za povećanje vlakana pripremite kvinoju.

Čips

Nema ništa dobro u prženom krumpiru. Radije pokušajte s kokicama, grickalicama koje se broje kao cjelovite žitarice te sadrže brojna vlakna.

Konzervirana juha

Bez obzira radi li se o piletini ili govedini konzervirana juha sadrži četvrtinu preporučene doze unosa natrija u organizam.

2. KORAK: Promijenite namirnice u hladnjaku

Maslac od kikirikija

Brojne marke maslaca od kikirikija sadrže procesuirana ulja puna kolesterola i šećera. Pročitajte deklaraciju, najbolje da maslac sadrži što manje ulja i ne više od 80 mg natrija.

Preljevi za salatu

Kupljeni preljevi puni su loših masti te natrija. Neki od njih sadrže 340 mg natrija u samo dvije male čajne žlice.

Jogurti s okusom

Izbjegavajte kupnju aromatiziranih jogurta koji sadrže čak 25 grama šećera po serviranju. Zamijenite ga s običnim jogurtom te dodajte žlicu svježega voća.

Kobasice, slanina i ostale mesne prerađevine

Crvena i prerađena mesa mogu povećati rizik raka debeloga crijeva. Puni su nečistoća i natrija, a radije ih zamijenite svježe pečenom piletinom ili puricom.

3. KORAK: Očistite zamrzivač

Kupljeni sladoled

Ova, obožavana namirnica puna je aditiva, pa bi bilo bolje da ju zamijenite domaćim sladoledom. Tako ćete sami kontrolirati što stavljate u smjesu.

Smrznuta jela

Brojne večere imaju toliko nezdravih sastojaka da bi se mogli napisati romani. Radije pripremite lakša jela poput piletine i smeđe riže.

Jutarnji sendviči

Izrađeni su od kruha, slanine i sira, a sadrže brojne prerađevine.  

Zašto se javlja iznenadna i jaka želja za slanom hranom?

M.S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo