Hrana i recepti

Hrana i recepti

Volite sir? Naučite složiti savršenu platu!

Ukusno servirana plata sa sirom savršen je dodatak svakoj prigodi, jer se sir može jesti za doručak, ručak i večeru, a poslužuje se kao predjelo, u glavnom jelu ili kao desert.

Sir kao predjelo možete poslužiti u kombinaciji sa svježim ili sušenim voćem, povrćem ili orašastim plodovima. Plata koju ćete servirati kao predjelo neka sadrži najviše pet sireva različitih veličina, oblika, tekstura i boja, jer je sir prilično zasitan i lako bi vam se moglo dogoditi da jela koja slijede ostanu na tanjuru. Ako platu sa sirevima poslužujete kao desert, preporučujemo da izaberete do devet vrsta sireva.

Sir se čuva u hladnjaku u izvornom pakiranju, u plastičnoj
posudi s poklopcem ili na drvenoj podlozi sa
staklenim zvonom. Izvadite ga i ostavite na sobnoj temperaturi nekih sat vremena prije posluživanja jer mu toliko vremena treba da
dobije svoju potpunu aromu. Režite ga tek neposredno prije posluživanja, jer se narezan brzo počinje sušiti.

Sireve intenzivnog mirisa nemojte nikada držati kraj onih nježnih kako ih ne biste ugušili. Važno je sir servirati na način da ne ostaje duže narezan i da se
izbjegne doticaj s drugim namirnicama, posebno suhomesnatim
proizvodima kako ne bi poprimio njihov miris. 

Uz platu uvijek trebate poslužiti i nekoliko noževa za rezanje, a servirajte ga na dasci, mramoru ili primjerice uokvirenom zrcalu, uvijek u kombinaciji s voćem koje će ga obogatiti što vizualno što okusom. Kruh ili krekere poslužujte odvojeno, najbolje narezane na komadiće. 

Računajte kako je dovoljno predvidjeti 200 grama sira po osobi ako se radi kao o jedinom jelu, odnosno 80 grama ako se radi o predjelu ili desertu.

B. Mrak

Foto: Pinterest

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo