Hrana i recepti

Hrana i recepti

Vrijeme je za zimnicu!

Džemovi, ukuhano voće, umaci i ukiseljeno povrće stoljećima su pripravljani kako bi se osigurale zalihe hrane za hladnija i oskudnija vremena. Najbolje ih je pripravljati usred sezone, kada voća i povrća ima u izobilju – dakle sada je pravo vrijeme za zimnicu!

Zimsko osvježenje iz vlastite kuhinje

Kako bi hladne zimske dane dočekali opskrbljeni ukusnim proizvodima iz domaće radinosti, osim dobre volje, potrebno je osigurati i potrebne sastojke i pribor. Osnovni sastojak je, naravno, povrće – svježe, neoštećeno i tek sazrelo. Za otopinu su nam potrebni ocat, šećer i začini prema izboru. Kako bi zimnica na sigurnom dočekala vrijeme konzumacije potrebni su nam još: staklenke s poklopcem na navoj, prozirni celofan i drveni štapići.

kUkiseljeno povrće

Prije nego što krenemo u avanturu kiseljenja povrće je potrebno očistiti, oprati i osušiti. Staklenke također moraju biti čiste i suhe, ali i prokuhane, a kako ne bi došlo do pucanja prilikom dodavanja otopine, poželjno ih je i ugrijati. Provjerite i poklopce – nikako ne bi smjeli puštati zrak.

Kako bi zimi ukiseljeno povrće što manje stajalo otvoreno, dobro je koristiti manje staklenke, a da bi proizvodi koje pripremamo trajali što duže, potrebno je, tijekom cijelog procesa kiseljenja, paziti na čistoću i prati ruke između pojedinih radnji.

Za kiseljenje povrća upotrebljava se otopina vode, octa, soli i začina, uz dodatak začinskog bilja prema želji. Biraju se manji plodovi koji se zatim režu na manje komade kako bi ih se lakše složilo u staklenku. Prokuhanom otopinom vode, octa i šećera prelijemo prethodno posloženo povrće u staklenci do razine od nekoliko centimetara iznad zadnjeg reda. Nakon toga povrće pritisnemo drvenim štapićima, staklenku čvrsto zatvorimo poklopcem i celofanom i naša je zimnica spremna za pohranu. Mjesec dana biti će dovoljno da se povrće ukiseli – nakon toga možete uživati u plodovima svoga rada!

kGusti umaci

I kod pripreme gustih umaka povrće je potrebno očistiti, oprati i osušiti. Drugi je korak dugo kuhanje na laganoj vatri, uz stalno provjeravanje, miješanje i dodavanje začina. Treba biti pažljiv i umjeren sa začinima kako ne bi preuzeli miris i okus povrća. Kada se umak potpuno zgusne i kada izgubi približno polovinu svoje mase testiramo ga na način da jednu jušnu žlicu umaka izvadimo na tanjur ili neku drugu ravnu površinu i pređemo preko njega kuhačom. Ukoliko je umak gotov, iza kuhače bi trebao ostati čist trag bez slobodne tekućine.

Umak pohranjujemo tako jednom rukom staklenku držimo pod hladnom vodom, a drugom ulijevamo umak. Nakon što su staklenke pune i čvrsto zatvorene poklopcem i celofanom pohranjujemo ih na suhom i hladnom mjestu.

Za više savjeta i korisnih informacija posjetite nas na www.kaufland.hr

 

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo