Hrana i recepti

Hrana i recepti

Za sve postoji rok trajanja

Koliko uistinu traje hrana u konzervi, smrznuta hrana i ostatci od ručka? Donosimo vam odgovore na ova pitanja.

Traje li hrana u limenkama vječno?

Prema istraživanjima kisela hrana poput paradajza i citrusa može biti dobra za jelo otprilike godinu i pol dana nakon pakiranja. Ostale namirnice poput povrća, mesa i ribe može trajati u konzervi i do pet godina! Kako je konzervirana hrana sterilna, bakterije se neće nastaniti u njoj, ali okusi i tekstura namirnice se mogu promijeniti i propasti. Konzerve je potrebno čuvati na sobnoj temperaturi i u mraku. Naravno da ne možemo znati jeli nešto pokvareno ili nije sve dok ne otvorimo konzervu, ali ako ne možete pronaći na njoj rok trajanja ili se ne možete sjetiti kada ste kupili – odmah bacite, bez probavanja!

Istina o smrznutim namirnicama

Istraživanja kažu da namirnice koje kupiti u supermarketu, smrznute i zapakirane, mogu trajati vječno! One također imaju oznake o roku trajnosti, ali to se odnosi na ukus i strukturu koji se mijenjaju zbog kontakta sa zrakom svaki put kad otvorite frižider. Bitno je napomenuti da namirnice iz smrznutog pakiranja vadite tako da istresete umjesto da vadite rukama, a sve to kako bi se spriječio razvoj bakterija koje bi mogli prenijeti dodirom (bakterije ne mogu “rasti” u zamrzivaču, ali mogu opstati). Ako ste zamrznuli ostatke od ručka, oni mogu trajati otprilike tri mjeseca.

Ostatci hrane

Ako vam je ostalo puno hrane od vikenda, preporučamo da pozovete prijatelje jer oni ne mogu trajati vječno. Procjenjuje se da ostatke hrane možete držati u frižideru maksimalno četiri dana. Hrana koja sadrži majonezu i jaja  kvari se puno brže pa takve namirnice pojedite kroz par dana.

Što je hrana svježija kad se smrzne, to će bolje kvalitete biti kad ju odmrznete! Ambalaža namirnica je također važna – možete koristiti plastične vrećice ili aluminijsku foliju, no nikako ne zamrzavajte hranu u staklenim posudama, jer staklo ne može podnijeti jako niske temperature što će rezultirati pucanjem!

 A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo