Hrana i recepti

Hrana i recepti

Začinite jelo neobičnim umacima!

Uz pečenje, ribu, kuhano meso i povrće uvijek najbolje prijaju prilično oštri, mirisni i neobični umaci. One od začinskog bilja čuvajte u hladnjaku mjesec dana. Umak od rajčice je pokvarljiv – sterilizirajte ga kako bi potrajao nekoliko mjeseci.

Umak s metvicom

l

Potrebne namirnice
šaka svježe ubranih listića metvice (ako nemate svježu – poslužit će i sušena)
2 žlice šećera
2 dl vinskog octa
sol
ulje

Priprema
Metvicu uberite u posljednji trenutak. Operite ju i rasprostrite da se osuši do kraja. Tada ju što sitnije nasjeckajte, posolite, pošećerite i zakiselite. Dobro izmiješajte i rasporedite u što manje staklenke. Zalijte uljem da bude u debelom sloju. Upotrijebite uz pržene patlidžane, tikvice i drugo povrće, uz pečenu janjetinu i druge vrste mesa.

Crveni umak

jPotrebne namirnice
5 cikli
5 režnjeva češnjaka
5 filea inćuna (slanih, iz konzerve)
1 šaka peršinovih listića
sol
4 žlice vinskog octa
ulje

Priprema
Opranu ciklu stavite u zagrijanu pećnicu da se ispeče (da omekša). Ohlađenu ogulite i narežite na što tanje ploškice. Tad ju nasjeckajte. Ogulite češnjak pa ga nasjeckajte s ribicama i peršinom. U staklenku slažite redove cikle i redove začinskog bilja s ribicama. Solite vrlo malo jer su ribice slane. Zalijte octom i uljem da bude pokriveno. Zatvorite staklenku i pričekajte tjedan dana prije potrošnje. Poslužite uz hladno meso.

Umak od rajčice

kPotrebne namirnice
3 kg rajčice
50 dag luka
50 dag mrkve
1 stručak debelih celerovih listova (bijelih)
nekoliko listića bosiljka
svežnjić peršina
sol
papar

Priprema
Očišćene rajčice stavite na tren u kipuću vodu pa ih ogulite. Narežite ih sitno i pritom odstranjujte koštice. Oljuštite i sitno nasjeckajte luk. Mrkvu ostružite, operite i sitno naribajte. Operite celer, nasjeckajte bijele dijelove grančica. Nasjeckajte također oprani peršini bosiljak. Posolite, popaprite i sve sastojke dobro promiješajte. Kuhajte na blagoj temperaturi dva sata. Protisnite ohlađeni umak pa ga stavite u staklenke. Zatvorite ih. Sterilizirajte kao kompot.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo