Hrana i recepti

Hrana i recepti

Zaštitite se od raka jajnika uz ova dva napitka

Ispijanje samo dvije šalice crnog čaja svakog dana povezano je s 31 posto nižim rizikom od razvijanja najčešćeg oblika raka jajnika.

Imamo dobre vijesti za sve dame koje vole uživati u soku od naranče ili šalici crnog čaja. Ova ih dva napitka mogu zaštititi od razvijanja epitelnog ovarijskog tumora, najčešćeg oblika raka jajnika.

Do ovog su zaključka stigli engleski stručnjaci koji su proučavali podatke preko 170.000 žena starih između 25 i 55 godina kroz razdoblje od tri desetljeća, a naglaskom na njihov unos flavonoida – djelatnih tvari koje mogu spriječiti oksidativni stres i upale, ali i “počistiti” slobodne radikale. Ukupno je 723 žene razvilo rak jajnika, a kada su detaljno analizirali prehranu i navike ispitanica, istraživači su zaključili kako su one žene koje su unosile najviše flavonoida bile izložene najmanjem riziku od razvijanja epitelnog ovarijskog tumora, u odnosu na one koje su unosile najmanje flavonoida.

“Točnije, ispijanje samo dvije šalice crnog čaja svakog dana povezano je s 31 posto nižim rizikom”, izjavili su istraživači Sveučilišta East Anglia, čiji je rad objavljen u časopisu American Journal of Clinical Nutrition.

Za zaštitni učinak su bili odgovorni flavonoidi flavonoli (koji su sadržani u crnom čaju, luku i jabukama) te flavanoni (sadržani u agrumima).

Epitelni ovarijski tumori su tumori pokrovnog epitela jajnika i predstavljaju najveću skupinu ovarijskih novotvorina, s udjelom od 50 – 75 posto svih dobroćudnih tumora i 85 – 90 posto svih primarnih malignih tumora.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo