Hrana i recepti

Hrana i recepti

Zašto bijelo brašno nije zdravo?

Bijelo brašno je procesuirano kemikalijama, a s time je izgubilo većinu svih svojih dobrih nutritivnih svojstva – vitamina, minerala, vlakana i tako dalje…

Je li bijelo pšenično brašno zdravo, pitanje je na koje nije niti malo lako pronaći odgovor, no sve više i više nutricionista i znanstvenika se slaže da – nije zdravo. Njihov argument je da u tom brašnu nedostaju dva najvažnija dijela zrna pšenice – vanjski sloj ili omotač, te klica.

Upravo zbog toga, mnoge žene koje se hrane rafiniranom hranom u organizam unose premalo hranjivih tvari i sastojaka te zato često imaju probleme s probavom, točnije zatvorom i postaju podložne mnogim kroničnim bolestima. Uzimanje nadomjestaka prehrani u obliku vitamina i minerala u nadi da će kompenzirati lošu prehranu, na žalost, neće funkcionirati i biti dovoljno djelotvorno.

Naime, istraživanja koja je proveo National Institutes of Health pokazala su da primjerice uzimanje beta karotena (s kojim je inače bogata pšenica) kao nadomjeska prehrani može povećati rizik nastajanja raka, dok s druge strane, uzimanje tog istog vitamina u obliku cjelovitih žitarica je vrlo zdravo.

Naravno, postoji i jedan nedostatak toj teoriji – rizik neravnoteže koja se odnosi na dobivanje svih potrebnih nutrijenata iz cjelovitih žitarica. Primjerice, većina stručnjaka se slaže da se beta karoten apsorbira dobro samo ako se uzima s drugim povrćem koje u sebi sadrže karotenoid.

Uvod u poremećaj

Što više konzumirate bijelog rafiniranog pšeničnog brašna, to vaše tijelo treba više inzulina, koji pak potiče debljanje, odnosno sakupljanje masnoća, zbog čega dolazi do povećanja tjelesne mase, povećanja razine trigilicerida, što pak uzrokuje srčane bolesti. S vremenom može doći i do pojave šećerne bolesti ili hipoglikemije. Ukratko rečeno, tijelo pokušava od hrane koje nema visoku energetsku vrijednost proizvesti u energiju, što je nemoguće, te zbog toga dolazi do spomenutih poremećaja.

Često konzumiranje bijelog brašna predstavlja napor za nadbubrežnu žlijezdu koja mora neprestano proizvoditi hormone za postizanje ravnoteže šećera u krvi. Zbog toga, postaje sve slabija i sporija, što onemogućava brzo reagiranje kada je to potrebno. Neka vas ne zavaravaju deklaracije na bijelom brašnu na kojemu se reklamira obogaćenost vitaminima, zato jer su samo četiri vitamina i minerala dodana natrag. Kada sagledamo da su procesuiranjem izgubljena 15 vitamina i minerala, zajedno sa vlaknima i antioksidantima, to je definitivno zanemarivo.

Siromašno brašno

Bijelo brašno je bijelo zato jer se prilikom proizvodnje izbjeljuje kemikalijama (vrsta kemikalija ovisi o proizvođaču), no jesu li one opasne, postoje podvojena mišljenja. No, ostaje činjenica da takvim procesuiranjem izgubi polovica nezasićenih masnih kiselina koje se nalaze u pšenici, dok se kompletan vitamin E gubi uklanjanjem omotača i klice.

Kao rezultat, kada kupujete bijelo brašno ili neki proizvod od bijelog brašna u sebe unosite proteine loše kvalitete i škrob koja deblja.

Također, u bijelom brašnu izgubi se oko 50 posto kalcija, 70 posto fosfora, 80 posto željeza, 98 posto magnezija, 75 posto mangana, 50 posto kalija, 65 posto bakra. Izgubljeno je i 80 posto tiamina, 60 posto riboflavina, 75 posto niacina i tako dalje…

Zašto nam smeta?

Jednostavni šećeri i rafinirani ugljikohidrati iz bijelog brašna vrlo brzo ulaze u krvotok u obliku šećera. Kako vrlo brzo daju energiju, tako i brzo nestanu pa kako dolazi do brzo rasta šećera tako dolazi do brzo pada.

Vaša gušterača koja regulira koliko će inzulina biti pušteno u organizam ne može reagirati na naglo povećanje šećera, a kako osjeća da mora raditi više nego obično u organizam otpušta previše inzulina, pa zbog toga dolazi do naglog pada, što pak dovodi do iznenadnog manjka energije, letargije, smanjenja mentalnih i fizički sposobnosti, opće slabosti i osjećaja lažne gladi.

Nikako nemojte zaboraviti da prevelike količine šećera u krvi uzrokuju debljanje, ne samo zato jer je kaloričan, nego zato jer mijenja metabolizam, koji više ne funkcionira kako treba.

Izvor: Žena.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo