Povećavaju toplinu tijela te su odlična antiupalna sredstva, a umanjuju i migrene te druge bolove.
Ljute namirnice pomažu sagorjeti kalorije, štite srce, pomažu kod bolova u trbuhu, smanjuju bol te nas čine sretnima, no ljute papričice same imaju nekoliko dobrobiti, navodi onhealth.com.
Uklanjaju migrene
Sprej za nos s kapsaicinom, kemikalijom koja se nalazi u sjemenu papričice, zaustavit će migrenu jer će otupjeti živce gdje ona počinje.
Produljuju život
Istraživanje je pokazalo kako su odrasle osobe koje su jele jednu svježu ili sušenu ljutu papričicu jednom mjesečno kroz 20 godina, umanjile šanse za smrću za čak 13 posto.
Iako stručnjaci nisu sigurni zašto je to tako, sumnjaju da se tu radi o protuupalnom djelovanju papričice te činjenici da umanjuje šanse za prekomjernom tjelesnom težinom.
Ljuta hrana: 5 znanstveno potvrđenih razloga zašto biste je trebali jesti!
Zaustavljaju curenje nosa
Neprestano curenje iz nosa koje nije rezultat prehlade, alergije ili dima cigarete zaustavit ćete s nekoliko kapi kapsaicina, a začepljen nos neće vas gnjaviti čak i do nekoliko mjeseci.
Ubrzavaju metabolizam
Kapsaicin ubrzava povećanje tjelesne temperature tijela, ali i potiče razgradnju masti te ne dopušta njihovo nakupljanje. Uostalom, ljute papričice kontroliraju apetit te ubrzavaju metabolizam što ih čini idealnom namirnicom za mršavljenje.
Ublažavaju bolove
Kapsaicin aktivira osjećaj topline zbog kojeg će mozak signale boli percipirati kao signale vrućine, a ovaj trik korišten je godinama kako bi pomogao kontrolirati bol.
Ublažavaju artritis
Jedna je studija pokazala kako kapsaicin, kroz nekoliko tjedana, smanjuje nelagodu nastalu zbog artritisa i fibromialgije za pola.
Rezultati drugih studija pak nisu bile dovoljne uvjerljive i dale su naslutiti da kapsaicin ipak najbolje djeluje u kombinaciji s drugim sredstvima za ublažavanje boli.
Naposljetku, bili ljubitelji ljutih papričica ili ne, uvijek ih možete koristiti u kućanstvu jer one su prirodna antibakterijska sredstva te kao takva uništavaju bakterije i druge mikroorganizme koji mogu naštetiti konzerviranoj ili pakiranoj hrani.
Tu su sposobnost ljutih papričica prepoznali i proizvođači koji provode ispitivanja kako bi utvrdili jesu li ljute papričice bolji izbor od umjetnih prezervansa.
M.V.
Foto: Shutterstock