Hrana i recepti

Hrana i recepti

Zavolite ribu: od mora do stola u samo par koraka!

Uz svježe voće i povrće te orašaste plodove, jedna od karakteristika mediteranskog režima prehrane je i povećana konzumacija ribe. Glavni “adut” za zdravlje ove, nama bliske, namirnice su omega-3 masne kiseline, kojima riba obiluje. Naime, mnoge su studije dokazale zdravstvene dobrobiti konzumacije omege-3: ona ublažava postporođajnu depresiju majki, snizuje rizik od bolesti krvožilnog sustava, snižava krvni tlak, olakšava mršavljenje, jača kosti, pomaže kod šećerne bolesti, održava mozak britkim, a može pomoći i spriječiti razvoj degenerativne bolesti oka povezane sa starenjem (senilna makularna degeneracija oka).

Stručnjaci savjetuju: samo dvije porcije masne ribe tjedno mogu znatno smanjiti vaš rizik od moždanog udara. Tako glasi potvrda meta-istraživanja iz 2012. godine, u kojem su znanstvenici analizirali rezultate 38 prethodno provedenih studija s gotovo 800.000 ispitanika.

Nakon što su u obzir uzeli druge faktore rizika za moždani udar, istraživači su ustanovili kako su osobe koje tjedno jedu dvije porcije masne ribe šest
posto zaštićeniji od moždanog udara, usporedno s onima koje konzumiraju
samo jednu porciju ili pak niti jednu. S druge strane, dodaci prehrani s
ribljim uljem nisu bitno utjecali na smanjenje rizika.

Od mora do stola u samo par koraka

S obzirom da naše tijelo
ne može samo proizvesti ove masne kiseline, moramo ih unijeti putem prehrane ili dodataka prehrani.
Rudnici omega-3 masnih kiselina su ribe poput lososa, tune, sardina i sleđa, te
orasi, (brazilski i australski oraščići). Dok se riblje ulje najčešće uzima kao
dodatak prehrani bogat omega-3 masnim kiselinama, ulje lanenih
sjemenki
predstavlja omiljen izvor ovih bogatih nutrijenata za
vegetarijance.

Ako niste sigurni koji su načini pripremanja ribljih jela najzdraviji, na sva vaša pitanja mogu odgovoriti voditeljice radionice Akademije zdravog kuhanja Vanja Varga i Anja Bajt. Radionica “Od mora do stola u samo par koraka” otkrit će vam zašto je riba zdrava,
kojim se ukusnim i zdravim ribama diči naše Jadransko more te kako
možete maštovito pripremati ovu vrijednu namirnicu.

Organizatori su
Centar za kulturu prehrane, zdravstveni portal Ordinacija.hr te Večernji
list u suradnji s Tvornicom Mardešić, koja se bavi proizvodnjom ribljih prerađevina na bazi srdele, inćuna, tune i skuše.

Jednodnevna radionica traje dva sata, a sadrži kraći teorijski dio te
onaj praktični, u kojem polaznici sami pripremaju ukusna jela, koja na kraju
večeri i degustiraju. Radionice se održavaju svakodnevno do 4. travnja od 18 do 20 sati u prostorijama Centra za kulturu prehrane (Nazorova 18, Zagreb).  Cijena jednodnevne radionice je 180 kuna, a osim
vrijednog iskustva pripreme ribljih jela i dobrog druženja, svi
polaznici dobivaju diplomu Akademije i dar Večernjeg lista – set
kuharica Veljka Barbierija.

Svoje mjesto rezervirajte najkasnije dan ranije na e-mail info@kulturaprehrane.hr, telefone 481 44 66 / 091 481 44 66 ili putem Facebook profila Akademije zdravog kuhanja.

Ordinacija.hr
Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo