Hrana i recepti

Hrana i recepti

Zdrav doručak za zdrav život

Važnost doručka je već svima jasna, no jeste li i svjesni da ipak morate pripaziti koje namirnice birate za najvažniji obrok dana?

Zdrav doručak svaki dan može smanjiti rizik od nastanka bolesti poput karcinoma i dijabetesa. Donosimo vam popis nekih od namirnica koje biste trebali izbjegavati za doručak.

Slanina, šunka i kobasice

Prerađeno meso sadrži nitrate koji se povezuju s nastankom raka debelog crijeva. Institut za istraživanje raka objavio je popis štetnih stvari koje biste trebali izbaciti u svrhu preventive, a izbjegavanje nitrata se nalazi na broju jedan. Ako ste ljubitelj mesnih doručaka, vrijeme je da pronađete zamjenu.

Zaslađene žitarice

Neke žitarice su pune ugljikohidrata i šećera. Kada ih jedete, razina šećera u krvi naglo porasta, a a isto tako brzo opada, a vi ne želite osjetiti gubitak energije već na početku dana. Integralnim nerafiniranim žitaricama dobro je započeti dan, a može ih se kombinirati sa suhim, nezaslađenim voćem i orašastim plodovima.

Muffins

Ova poslastica nalazi se na samom vrhu kalorične jutarnje hrane iz razloga što je puna šećera, ulja, maslaca i bijelog brašna.

Krafne i slatka peciva

Ne samo da su napravljene od rafiniranog bijelog brašna, nego je dodano i puno šećera na ove poslastice. Šećer je najgore konzumirati ujutro jer ćete zbog njega biti brzo gladni i tako povećati šanse za oboljenjem od dijabetesa, pretilosti i visokog krvnog tlaka.

Zdrav doručak godi zdravlju cijelog organizma stoga pročitajte u našem članku Zdrav doručak daje snagu i sprječava debljanje kako bi on trebao izgledati!

A. A. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo