Hrana i recepti

Hrana i recepti

Zdrava riža: Recept za sve koji paze na zdravlje i liniju

Foto: shutterstock

Većina nas u kuhinji koristi bijelu rižu dugog zrna, koja je ujedno i najpoznatija, ali postoji zaista veliki broj različitih vrsta riže, prema nekim navodima nekoliko tisuća vrsti.

Kada bi ju usporedili s drugim žitaricama, riža ima najveću energetsku vrijednost (100 grama riže sadrži 360 kcal), međutim lako se probavlja i izrazito je hranjiva, stoga se preporučuje kao dijetna namirnica.

Riža se nakon sazrijevanja žanje i tada se zrno odvaja od klasja. Bruse se ljuske sa zrna dok ono ne postane žutocrveno ili žutozeleno te ovijeno samo srebrnom košuljicom. Ovaj proizvod nam je svima poznat kao smeđa riža čije zrno sadrži sve potrebe vitamine, minerale i bjelančevine, a nešto je žilavije, zbog čega ga je potrebno dulje kuhati.

Bijela riža se dobiva tako što se zrna poliraju tj. skida im se “košuljica” koja sadrži nutrijente, a zbog ovog postupka ona je nešto siromašnija hranjivim tvarima.

Najpopularnija riža u ovom dijelu Europe je vrsta arborio, tj. riža srednjeg zrna, koja je glavni sastojak rižota i deserta riže na mlijeku.

Crvena riža može sniziti razinu kolesterola u krvi gotovo jednako učinkovito kao i lijekovi (statini) – povećava elastičnost krvnih žila, štiti nas od srčanih bolesti i umiruje nervozu.

Ova se žitarica preporučuje osobama koje boluju od celijakije, jer ne sadrži gluten i alergene, a uz to je i lako probavljiva.

Ovaj recept Vilme Kolarić, dipl.med.techn., je namijenjen svima koji paze na prehranu radi očuvanja linije te je idealan za dijabetičare.

Rižoto sa svježim kozicama

Potrebni sastojci:

  • 40 g riže
  • 150 g svježih kozica
  • 50 g pirea od rajčice
  • 50 g crvenog luka
  • 100 g zelene salate
  • 2 čajne žlice maslinovog ulja
  • sol
  • papar
  • peršin
  • 0.5 dcl bijelog vina
  • limunov sok od pola limuna

Priprema:

Očistite i ocijedite kozice. Na dvije žličice maslinovog ulja pirjajte sitno narezani luk. Kad postane staklast, dodajte pire od rajčice, kozice, sol i papar, peršin te pirjajte na umjerenoj vatri. Kuhajte rižu u slanoj vodi, ali samo do pola. Rižu ocijedite i dodajte kozicama. Zalijte s malo bijelog vina i neka se sve lagano pirja dok riža ne omekša. Zelenu salatu operite i začinite limunovim sokom te poslužite kao prilog uz rižoto.

Autor recepta: Vilma Kolarić, dipl.med.techn.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo