Hrana i recepti

Hrana i recepti

Zdravlje kako ga piše vitamin C

Kada spomenemo vitamin C, prvo što nam padne na pamet je jačanje imuniteta i zaštita od prehlada!

Njegova se konzumacija preporučuje kod pada imuniteta, kako bi se što lakše oduprijeti gripi ili prehladi. Često se okrećemo ovom glavnom vitaminu tek kada se razbolimo, no liječnici nas uvjeravaju kako na taj način nećemo utjecati na razvoj bolesti. U organizam moramo ulagati prije nego li bolest nastupi.

Iako ga obično spominjemo kao najvažniji vitamin koji moramo unositi ako se želimo zaštititi od mnogih bolesti, vitamin C je pravi odgovor za stres! Svojim snažnim antioksidativnim djelovanjem štiti organizam te potiče prirodni imunitet.

Ovaj “moćni” vitamin također omogućuje stvaranje kolagena koji se nalazi u kostima, ligamentima, krvnim žilama i tetivama. Vitamin C djeluje kao antioksidans, što znači da smanjuje štetni utjecaj slobodnih radikala na naše stanice i samim time nas štiti od bolesti. Upravo se slobodni radikali oslobađaju za vrijeme treninga, a ovaj nas vitamin C brani od razvoja bolesti.

Njegova je snaga i u tome što ubrzava oporavak nakon velikih napora – što je izrazito bitno za sportaše.

Ako ste mislili da je tu kraj zdravstvenim dobrobitima vitamina C, prevarili ste se. Naime, on može pomoći ublažiti izdajice ženske ljepote – bora!

Osim pravilne njege lice, koja uključuje svakodnevno, temeljito čišćenje i hidratiziranje, kožu lica trebalo bi njegovati preparatima koji u sebi sadrže vitamin C. Ovaj vitamin nad vitaminima potiče rast tkiva i jača imunitet kože te pomaže u vraćanju elastičnost i proizvodnji kolagena (on je pak zaslužan za čvrstoću kože).

Nedostatak vitamina C može uzrokovati brojne zdravstvene probleme, a među najčešćim simptomima spadaju gubitak težine, umor, upaljene desni koje znaju krvariti, rane kojima treba dugo da zacijele, prehlada za prehladom i sl. Tu se ubrajaju i učestale infekcije urinarnog trakta. Riječ je o čestoj, bolnoj i, u većini slučajeva, lako izlječivoj pojavi. Međutim, važno je prepoznati simptome na vrijeme i uhvatiti se u koštac s njima u ranoj fazi, prije no što bakterije stignu do bubrega.

Također je ustanovljeno kako su osobe čija prehrana sadrži veću količinu vitamina C tri puta zaštićenije od razvijanja artritisa u odnosu na osobe koje ne konzumiraju dovoljno ovog vitamina.

Izvori vitamina C

Budući da je nemoguće stvoriti veću zalihu ovog važnog nutrijenta, vrlo je važno svakodnevno ga uzimati u dovoljnoj količini. Birajte paprike, naranče, ananas, limun i grejp, jagode, papaju, brokule, prokulice, zelje, kelj, cvjetaču, kivi i peršin. Valja imati na umu kako termička obrada namirnica uništava sav vitamin C, stoga pripazite na način pripreme.

Preporučena dnevna doza iznosi 90 mg za muškarce, 75 mg za žene, a pušači i osobe koje boluju od artritisa trebali bi uzimati dodatnih 35 mg svakodnevno.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo