Hrana i recepti

Hrana i recepti

Zdravlje se krije u šalici čaja

Čaj je u cijelom svijetu najpopularniji napitak, a zbog brojnih blagotvornih učinaka ima sve više obožavatelja. To je i razumljivo, jer teško je odoljeti prirodnom napitku koji pročišćava
organizam, potiče, ublažava žeđ, a uz to ima ugodan okus. Osim toga, čaj se može popiti u bilo koje doba dana.

kPomaže protiv kolesterola

Sadrži veliku količinu fenola, tvari protuupalnog učinka koje poboljšavaju otpornost stijenki krvnih žila. Čaj je stoga koristan u zaštiti krvožilnog sustava.

Ima diuretska svojstva

Čaj sadrži teine i mineralne soli koje potiču izlučivanje mokraće, a time i otpadnih tvari iz organizma. Blagotvorno djeluje na kožu, posebice u slučaju kuperoze.

Olakšava probavu

To posebice vrijedi za topao čaj s malo limunovog soka.

Vraća energiju

Kad zima i vlaga prožmu kosti, umjereno zaslađen topli čaj brzo će tijelu vratiti izgubljenu energiju.

Potiče koncentraciju

Čaj sadrži tein (tvar sličnu kofeinu) zahvaljujući kojem poboljšava sposobnost koncentracije i odlično okrepljuje. Budući da sadrži tvari koje razbuđuju, čaj se ne preporučuje djeci. Mališanima je bolje dati čaj bez teina.

kPomaže pri mršavljenju

Tein potiče potrošnju kalorija. Stoga je čaj idealan napitak za one koji nastoje održati vitkost. Osim loga, čaj pruža umjereni osjećaj sitosti.

Sprječava bolesti

Prema rezultatima novih istraživanja, polifenoli koje sadrži čaj sprječavaju stvaranje karijesa. Njihov učinak protiv zubnih naslaga uspoređuje se s učinkom fluora u pastama za zube. Neka istraživanja pokazala su kako čaj blagotvorno utječe na cirkulaciju i pretpostavlja se da pomaže u sprječavanju tumora.

 
K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo