Hrana i recepti

Hrana i recepti

Zdravstvenim dobrobitima borovnica nema kraja

Borovnice su pravo supervoće jer predstavljaju bogate rudnike fitonutrijenata, uključujući antocijanine, hidroksicinamičnu kiselinu, hidroksibenzoičnu kiseline, flavanole i resveratrol. Sve navedene tvari predstavljaju antioksidanse – borce protiv upala u našem tijelu koje mogu pomoći u sprječavanju starenja kože, ali i mnogih bolesti. Saznajte za što su sve korisne borovnice!

Otjerajte bolesti srca bobicama

Ukusne kiselo-slatke bobice mogu pomoći zaštititi srce i krvne žile tako što mogu sniziti razinu lošeg kolesterola i zaštititi nas od povišenog krvnog tlaka. U usporedbi s osobama koje ne jedu borovnice, ljubitelji ovog bobičastog voća koji ga konzumiraju barem jedno tjedno imaju smanjeni rizik od razvoja hipertenzije za deset posto, pokazalo je istraživanje sveučilišta East Anglia i Harvard.

Uz borovnice do boljeg pamćenja

U istraživanju starijih osoba, ustanovljeno je kako su one osobe koje redovito konzumiraju borovnice kroz razdoblje od 12 tjedana imale bolje rezultate na testovima kognitivnih funkcija i pamćenja. “Ovi preliminarni rezultati pamćenja su ohrabrujući i upućuje da bi stalna konzumacija dodataka s borovnicama mogla ponuditi pristup odugovlačenju ili ublažiti neurodegeneraciju”, tvrde autori istraživanja objavljenog u časopisu ACS Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Borovnicama protiv dijabetesa

Unatoč tome što sadrže prirodne šećere, dijabetičari ne bi trebali izbjegavati ove sočne ljubičaste bobice. One predstavljaju dobar izbor za dijabetičare, s obzirom na to da pomažu u regulaciji šećera u krvi. One imaju niski glikemijski indeks (između 40 i 53), uglavnom zbog visokog udjela vlakna – samo 150 grama borovnica sadrži čak četiri grama vlakna.

U borbi protiv raka dojke

Borovnice, jedan od bogatijih izvora antioksidansa, mogu pomoći smanjiti veličinu tumora raka dojke, tvrde američki istraživači Sveučilišta u Kaliforniji: kod miševa koji su konzumirali pet posto praha borovnica uz svoju uobičajenu prehranu uspjela smanjiti veličina tumora za čak 75 posto u odnosu na kontrolnu skupinu.

Ove se dobrobiti pripisuju flavonoidima iz borovnica, pogotovo antocijaninima i flavanolima. Istraživači su napomenuli kako bi borovnice mogle pomoći i ljudima, s time da njihov ekvivalent potreban za zaštitu iznosi oko 300 grama svježih bobica dnevno. Možete li zamisliti ukusniji način zaštite od raka?

Borovnicama pobijedite hemoroide

Borovnice vam također mogu pomoći i ako vas muče hemoroidi. To neugodno oboljenje nabreklih krvnih žila u području anusa i donjeg rektuma ubraja se među najčešće bolesti u svijetu, no unatoč tome o hemoroidima se i danas malo govori. Jeste li znali da u našoj državi više od milijun osoba pati od hemoroidalnih tegoba?

Kako biste pobijedili ovu neugodnu tegobu, borovnice trebate jesti svježe ili osušene. Ako ih čuvate u frižideru, obratite pažnju na to da su sve bobice neoštećene.

Obranite se od depresije

Slasne su borovnice krcate vitaminom C i manganom – dvama nutrijentima koji mogu pomoći u prevenciji simptoma depresije. Mangan je mineral koji je našem tijelu potreban za iskorištavanje određenih vitamina, a njegov deficit može doprinijeti depresiji zato jer snizuje razinu neurotransmitera koji stabiliziraju naše raspoloženje. Samo 150 grama borovnica osigurat će 24 posto dnevne preporučene doze za vitaminom C.

  • Odaberite čvrste, pune i suhe borovnice plavo-ljubičaste boje koje izgledaju kao da na sebi imaju sloj sive prašine.
  • Izbjegavajte smežurane i mekane bobice, a ništa ne nedostaje onim smrznutima
  • Doručkujte muesle s jogurtom ili malomasnim mlijekom i dodajte šaku borovnica.
  • Popodnevni odmor začinite frapeom od borovnica s malo meda.
  • Probajte Cheesecake s borovnicama naše gastro blogerice Nade Duhović, njene muffine s borovnicama ili pitu s borovnicama Tadeje i Timne Bjažević.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo