Hrana i recepti

Hrana i recepti

Zelena kava drži dijabetes pod kontrolom

Sve popularniji napitak, zelena kava, može vam pomoći istopiti suvišne kilograme, ali i korisna je za držanje dijabetesa pod kontrolom.

Naime, Američko udruženje kemičara objavilo je rezultate najnovijeg istraživanja prema kojima zelena kava može pomoći osobama s predijabetesom kako bi smršavjele (predijabetes je stanje povišene razine glukoze u krvi, što znači da iako trenutno niste dijabetičar, postoji veliki rizik da to u budućnosti postanete), ali također može sniziti razinu šećera u krvi kod osoba koje već boluju od šećerne bolesti.

Dobrobitan učinak pripisuju djelatnom sastojku klorogenskoj kiselini, koja inhibira glukozu-6-fosdatazu u stanicama, a to znači da se masti koriste za stvaranje energije, umjesto da se skladište u tijelu.

“Jednostavna, prirodna tableta ili kapsula koja bi pomogla držati šećer u krvi pod kontrolom i istovremeno omogućila mršavljenje bila bi strahovito veliki napredak u liječenju dijabetesa tipa 2”, tvrdi Joe Vinson, voditelj istraživačkog tima.

Istaknuli su jedan problem vezan za raširenu konzumaciju zelene kave: visoka temperatura prilikom prženja zrna zelene kave uzrokuje raspadanje velikog dijela klorogenske kiseline. To znači da je za potpunu zdravstvenu dobrobit potrebno konzumirati koncentrirani ekstrakt nepržene zelene kave.

Potražite svoju zelenu kavu i u našem web shopu: zelena kava.

… i ne zaboravite nas lajkati na Facebooku. Nije
obavezno, ali je lijepo od vas! 🙂

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo