Hrana i recepti

Hrana i recepti

Zeleni čaj godi pamćenju

Dok su prethodna istraživanja pokazala kako konzumacija zelenog čaja može pomoći mršavljenju, sniziti raznu kolesterola i opskrbiti nas antioksidansima, najnovijastudijaje dodala još jednu zdravstvenu dobrobit ovom popisu: poboljšanje pamćenja.

Zeleni čaj omiljeni je napitak diljem svijeta i predmet je nebrojeno mnogo znanstvenih istraživanja. Ona su se uglavnom koncentrirala na njegovu pomoć u sprječavanju krvožilnih bolesti, a sad stručnjaci sugeriraju kako bi zeleni čaj mogao imati kemijska svojstva na staničnoj razini.

Istraživači Trećeg medicinskog fakulteta Sveučilišta Chongqing su se koncentrirali na epigalokatehin-3 galat (EGCG), antioksidans i glavni sastojak zelenog čaja.Laboratorijske miševe su podijelili u dvije skupine: jedni su pili ECGC, dok su drugi bili u kontrolnoj skupini. Prvo su miševe tri dana trenirali kako bi pronašli vidljivu platformu u labirintu, a zatim su ih trenirali sedam dana da pronađu skrivenu platformu.

Miševi koji su uzimali ECGC brže su pronašli skrivenu platformu u odnosu na drugu skupinu miševa, što znači da je ovaj antioksidans poboljšao njihovo pamćenje i olakšao proces učenja tako što je pomogao prepoznati traženi predmet i poboljšao njihovo snalaženje u prostoru.

Ako ste počeli primjećivati kako stalno gubite ključeve ili ostavljate stvari, probajte u svoju rutinu ubaciti zeleni čaj.

Studija je objavljenau časopisu Molecular Nutrition & Food Research.

Sve prednosti zelenog čaja

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo