Hrana i recepti

Hrana i recepti

Zeleni čaj za ubrzanje metabolizma i očuvanje zdravlja

U Kini, gdje se zeleni čaj konzumira više od 5000 godina, postoji poslovica koja glasi “bolje tri dana bez hrane, nego jedan dan bez čaja”. Iako se kod nas kultura ispijanja čaja ne može usporediti s onom ispijanja kave, možda je vrijeme da mijenjate navike.

Stope razvoja kancerogenih oboljenja manje su u zemljama dalekog istoka gdje ljudi redovito konzumiraju zeleni čaj. Iako su obavljena mnoga istraživanja njegovoj ljekovitosti, točan mehanizam djelovanja nije poznat, no znanstvenici vjeruju da zeleni čaj pruža određenu zaštitu od nastajanja kancerogenih stanica te sprječava njihov razvoj.

Nekoliko istraživanja potvrdilo je da redovito konzumiranje zelenog čaja smanjuje rizik od srčanog udara i bolesti krvožilnog sustava.

Što se nalazi u zelenom čaju?

Zeleni čaj je pun polifenola, fitokemikalija sa svojstvima antioksidanta koji mu daju karakterističan, pomalo gorak okus.

• sadrži šest osnovnih polifenola, poznatih kao katehini.

• sadrži više katehina nego crni čaj.

• EGCG (Epigallocatechin gallate) je najaktivniji i najviše istražen katehin zelenog čaja.

• sadrži alkaloide poput kofeina (iako manje nego crni čaj) koji mu daje stimulirajuća svojstva

Zeleni čaj odgovara sportašima jer pospješuje njihovu tjelesnu aktivnost, povećava koncentraciju, motivaciju i izdržljivost. Otkriven je i njegov učinak na mršavljenje. Zeleni čaj ubrzava izmjenu tvari, pospješuje probavu, stimulira razgradnju masnoća i čisti organe od toksina

Kako pravilno pripremiti zeleni čaj

Najveću korist imat ćete ako pijete tek pripremljen čaj, koji je odstajao između tri i pet minuta.  Prema tradiciji čaj bi se trebao pripremati u posudi od porculana ili terakote u kojoj se zagrije voda. Željenu količinu čaja (jednu žličicu za svaku šalicu ili jednu filtar vrećicu za svake dvije šalice) preliti svježom vrelom vodom i ostaviti u poklopljenoj posudi oko tri minute (maksimalno do pet).

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo