Želite li se pravilno i zdravo hraniti i biti fit? - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Želite li se pravilno i zdravo hraniti i biti fit?

Što znači pravilna i zdrava prehrana?

Pravilna prehrana preduvjet je zdravog i dugovječnog života, dobrog izgleda, ali i dobrog raspoloženja. Prema brojnim znanstvenim i nutricionističkim spoznajama to znači dostatan, ne preveliki unos uravnoteženih količina ugljikohidrata, bjelančevina, masnoća, vitamina, minerala i balastnih tvari uz dostatan unos tekućine. Naravno, važno je i da je hrana ukusna, da nam pruža gastronomski užitak, a po mogućnosti i da je konzumiramo u dobrom društvu.

Zdrava hrana dokazano jača imunološki sustav i povoljno utječe na raspoloženje. Za zdravlje nije dovoljno samo pravilno odabrati namirnice nego ih je potrebno pravilno rasporediti. Najviše trpi organizam osobe koja se hrani neuredno, neredovito i jednolično.

Dugoročno gledano, takav način prehrane će se sigurno odraziti na zdravlje i tjelesni izgled. Zbog toga je potrebno znati uskladiti prehranu i tjelesnu aktivnost, konzumirati što veće količine svježeg voća, povrća i žitarica, jesti raznovrsne namirnice, neslane ili slabo slane. Količinu slatkih namirnica valja smanjiti na minimum i samo ponekad nazdraviti uz čašu crnog vina.

Masnoće životinjskog porijekla, šećer i sol konzumirajte najviše jednom dnevno, povrće i voće nekoliko puta dnevno, a kruh, tjestenina i žitarice mogu se konzumirati u nekoliko obroka dnevno. Posebno su za preporučiti integralne žitarice, bogate balastnim tvarima.

Pravilna probava osnovni je preduvjet ne samo dobrog zdravlja, već i dobrog izgleda. Naime, redovitom pasažom crijeva vrši se detoksikacija organizma, uspostavlja se prirodna mijena tvari, a sve to pridonosi smanjenju osjećaja nadutosti, manjem zadržavanju tekućine u tijelu, čime se reducira tjelesna masa, izbjegava celulit i poboljšava ten.

Za dobru probavu – prave namirnice, tj. one bogate balastnim tvarima, naročito netopivim balastnim tvarima koje imaju osobinu da nabubre i tako povećavaju svoj volumen, potičući na prirodan način probavu ubrzanim pražnjenjem crijeva.

Schneekope preporuča:

 

SCHNEEKOPPE KREKERE rižini krekeri su niskokalorični; idealni kao zamjena za kruh ili grickalice. Posredno pomažu kod regulacije koncentracije masnoće i kolesterola u krvi.

Fini i zdravi!!!!!!

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo