Hrana i recepti

Hrana i recepti

Znate li izabrati zdrave žitarice?

Ako ste uvjereni kako nema boljeg doručka od velike zdjelice “prirodnih” kukuruznih pahuljica – u gadnoj ste zabludi. Znate li da vas čak i puna zdjela “zdravih” žitarica može opteretiti kalorijama koje ne želite u svojoj blizini?

Osnovno pravilo glasi: prije no
što kupite kutiju žitarica, provjerite njihovu nutritivnu vrijednost na
deklaraciji. U donošenju prave odluke može vam pomoći naš savjetnik.  

kProvjerite sadržaj šećera

Većina žitarica sadrži gotovo 25 posto šećera, čineći ih nezdravim izborom za doručak. Stoga pri kupovini izaberite one s najnižim udjelom šećera.

Zamijenite muesli zdravim žitaricama

Muesli se više ne ubrajaju u zdrave namirnice, kao što je to bilo prije nekoliko godina. A sve zbog vrlo visokog sadržaja šećera. Međutim, ako ste postali ovisni o njima, probajte se “prebaciti” na nezaslađene vrste. Slatki okus možete vratiti dodavanjem svježeg voća, što je daleko zdravije.

Bez umjetnih boja i soli

Tijekom biranja zdravih žitarica za doručak, nemojte se zadovoljiti natpisom “cjelovite žitarice”. Obratite pažnju i na količinu ostalih sastojaka kao što su rafinirana zrna, sol, vlakna i umjetne boje.

Birajte raznolike žitarice

Uvijek birajte proizvod koji se sastoji od više vrsta žitarica kao što su zob i pšenica. Ako ne možete pronaći muesli po svojoj mjeri, kreirajte vlastitu kombinaciju pomoću žitarica koje ćete kupiti u trgovini zdrave hrane.

kObilje vlakana

Doručak mora obilovati žitaricama s visokim udjelom vlakana, a oskudijevati umjetnim zaslađivačima.

Niski udio masnoća

Zabranjeno je birati žitarice po privlačnosti ambalaže. Iza atraktivne kutije se najčešće krije obilje nepoželjnih sastojaka. Mast je tek jedna od njih. Pažljivo proučite deklaraciju prije no što se odlučite za konačnu kupovinu.

Žitarice je najbolje
servirati s obranim ili polu-obranim mlijekom. Ali
nikada sa šećerom!

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo