Hrana i recepti

Hrana i recepti

Znate li koja je razlika između apetita i gladi?

Jeste li ikada razmišljali o svom apetitu? Ako jeste, što možete za sebe reći, imate li pojačan apetit ili smanjen?

Apetiti je psihološka potreba za hranom i često se isprepliće s osjećajem gladi te je ova dva pojma teško razdvojiti, naglašava nutricionist Bojan Stojnić. Bez obzira na to imali ljeti smanjen ili pojačan apetiti, i jedno i drugo nije ništa neobično.

Sve ovisi o pojedincu

“Povećana tjelesna aktivnost znači i povećanu energetsku potrošnju. Povećana potrošnja dovodi do manjka energije, što je glavni signal za pojavu gladi. S druge strane, toplina nas čini letargičnima i umanjuje apetit. Također, zbog tih aktivnosti manje mislimo o hrani, zbog čega je i veća mogućnost da ćemo je manje unijeti. Stoga sve ovisi o pojedincu.
Ljudsko je prehrambeno ponašanje vrlo kompleksno zbog čega razlike između pojedinaca mogu biti značajne”, objašnjava nutricionist Bojan Stojnić. I dok se zbog smanjenog apetita rijetko diže prašina, povećan apetit izazvat će strah od debljanja. Dobra vijest je da ovom problemu možete doskočiti uz nekoliko lukavih savjeta.

Ne držite hranu na stolu

“Dok je glad kao fiziološku potrebu, osim snagom volje, gotovo nemoguće suzbiti, apetit se određenom kontrolom svog okruženja može djelomično dovesti pod kontrolu. Nekoliko primjera: ne držite hranu stalno na stolu. Za većinu ljudi vrijedi zlatno pravilo: ako je na stolu i ako izgleda privlačno, pojest ćete. A ponekad i kad ne izgleda toliko privlačno.
Programirajte okvirno vrijeme i veličinu obroka.

Ne oslanjajte se na osjećaj gladi, budući da ga je nerijetko teško odvojiti od apetita. Isplanirajte obrok prije spavanja.

“Večer je najosjetljivije doba za prejedanje. Osim što smo umorni od cijelog dana “na nogama”, što je iscrpilo naš voljni moment, večer je doba kad smo putem televizije najviše izloženi propagandnim porukama prehrambene industrije”, upozorava Bojan Stojnić.

Apetit možete “držati pod kontrolom” i odabirom pravih namirnica, a nutricionist savjetuje da pazite da vaša prehrana sadrži dovoljno vlakana i bjelančevina. Prazne kalorije u vidu raznih grickalica držite podalje od sebe, a opskrbite se zdravim integralnim žitaricama te sezonskim voćem i povrćem.

Dobro je znati…

Volumen želuca, odnosno njegova popunjenost, jedan je od signala tijelu da ima dovoljno hrane te da je trenutačno ne treba tražiti. U takvim trenucima manja je vjerojatnost pojave pojačanog apetita, napominje nutricionist. Vlakna iz povrća, integralnih žitarica i voća usporavaju pražnjenje želuca zbog čega produljuju osjećaj sitosti. Bjelančevine imaju svojstvo pojačanja osjećaja sitosti. Stoga, pobrinite se da vaša prehrana sadrži dovoljnu količinu vlakana i bjelančevina.

Moje zdravlje

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo