Hrana i recepti

Hrana i recepti

Znate li koje su to zdrave namirnice koje vas ipak debljaju?

O supernamirnicama – onima koje nam pomaže mršavljenju, hrane naš organizam s bezbroj potrebnih hranjivih sastojaka i poboljšavaju njegovo zdravlje, priča se stalno.

Da trebate više supernamirnica uvrstiti u prehranu, potpuno vam je jasno, no malo tko priča o tome koliko one zapravo debljaju.

Uvijek vrijedi isto zlatno pravilo – ne treba pretjerivati. Ono vrijedi i za supernamirnice.

Postoji niz supernamirnica koje tretiramo kao međuobroke, iako je njihova kalorijska vrijednost jednaka pravom obroku.

Orašasti plodovi i sjemenke

Slane grickalice sigurno treba zamjeniti s orašastim plodovima i sjemenkama, a razlog tome je što su izvor omega-3 masnih kiselina, bjelančevina, vlakana i pozitivnih masnoća.

No, ako pretjerujete i u ovim zdravim grickalicama, pa pojedete nekoliko šaka uz pivo, od njih se lako možete udebljati. Na primjer, 100 grama oraha ima 654 kalorija. Zbog toga, preporuča se pojesti tek do 30 grama orašastih plodova dnevno.

Proteinske pločice

Proteinske ili energetske pločice su zapravo proteinske čokoladice, a zasigurno su vam jedan od izbora za brzi doručak. One su zbilja odličan izbor ako želite nešto nabrzinu pojesti, no sastoje se od masnoća i šećera.

Pri kupovini, pazite koje kupujete, jer sve one različitih okusa, znači da ima dodatnih šećera. Također, pazite količinu koju jedete te jedete li ih kao međuobrok ili obrok. Ipak je najbolje rješenje da proteinske pločice sami pripremite kod kuće, zato što ćete znati od čega se sastoje te ćete moći kontrolirati unos šećera i masnoća.

Granola i müsli

Granola i műsli zbilja su idealan brzi doručak, no ako ih upotpunite sa suhim voćem, čokoladom, medom ili sjemenkama – više ne možete kontrolirati unos kalorija.

Također je problem s kupovnim, što nije sigurno koliko je šećera dodano! Kao i za proteinske pločice, odaberite ovaj doručak za one dane kada vam je velika gužva te se odlučite pripremiti vlastitu granolu kako bih znali od čega se vaš doručak sastoji. Nemojte pretjerivati s dodatcima, već se svaki put odlučite za neki drugi i tako kontrolirajte unos kalorija.

Suho voće

Suho voće može imati i tri puta veću kalorijsku vrijednost nego isto svježe voće. Osim toga, u njima se nalazi manje hranjivih tvari nego u svježem voću. Iako se radi o voću, i u njemu možemo pretjerati, pa budite umjereni!

Ako imate izbora, uvijek izaberite svježe opcije!

Odolite iskušenju pomoću 10 trikova za niskokaloričnu kupnju namirnica

Grčki jogurt s okusom

Dok u 100 grama obični grčki jogurt ima tek 60 kalorija, grčki jogurti s dodanim voćem ili okusom imaju puno više. Iako su izuzetno fini, također morate pripaziti na količinu koju ćete konzumirati. Veća kalorijska vrijednost znači da se u tom grčkom jogurtu nalazi i više šećera.

Ako želite ipak dodati okus grčkom jogurtu, kupite obični te dodajte svježe bobičasto voće, poput borovnice!

Otkrivamo vam tajnu jeftinog mršavljenja, a saznajte i što će vam se dogoditi ako izbacite šećer iz prehrane!

Foto: Shutterstock

G. H. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo