Hrana i recepti

Hrana i recepti

Znate li u kojem posuđu trebate kuhati, a koje zbog zdravlja izbjegavati?

Kakvoća jela ovisi o vrsti namirnica i načinu njihove pripreme, a pritom je važno od čega je izrađeno posuđe u kojemu kuhamo.

Oprez – neki materijali otpuštaju štetne sastojke u hranu pa je dobro znati koji su (ne)poželjni u vašoj kuhinji.

Staklo

Nema štetnih kemijskih reakcija u dodiru s hranom. Sastoji se od prirodnih tvari i smatra se jednim od najzdravijih izbora za kuhanje. Posuđe od vatrostalnog stakla jednostavno se održava i podnosi visoke temperature, ali izbjegavajte nagle promjene toplo-hladno jer mogu izazvati pucanje stakla. 

Emajl

Emajlirano posuđe izrađuje se od metala, najčešće željeza ili čelika, a izvana i iznutra “presvučeno“ je premazom od emajla. Riječje ustvari o staklu koje se taljenjem “lijepi“ na metal pa emajlirani premaz štiti hranu od kontakta s metalom. Izbjegavajte emajlirano posuđe slabije kvalitete jer ima vrlo tanak sloj emajla koji brzo popuca, pa metal može reagirati s hranom. Preporučuje se visokokvalitetno posuđe s debljim i otpornijim slojem emajla. Općenito je emajl prilično osjetljiv na oštećenja i nagle promjene temperature. 

Keramika

Česta su upozorenja da treba razlikovati pravu keramiku od posuđa koje je zapravo metalno, a ima samo tanak površinski premaz od keramike. 
Posuđe koje je u potpunosti izrađeno od prirodne keramike, odnosno gline, smatra se idealnim za zdravo kuhanje i posluživanje hrane, a jedini mu je nedostatak to što je krhko pa zahtijeva pažljivo rukovanje. 
Nova generacija posuđa s neprianjajućim keramičkim premazom nudi se kao neškodljiva alternativa teflonu koji se smatra toksičnim. No pobornici zdravog kuhanja ističu da je neškodljivost keramičkog premaza upitna zato što se on proizvodi nanotehnologijom. Sastoji se od vrlo sitnih nanočestica koje brzo ulaze u organizam, a nije posve razjašnjeno kako djeluju na zdravlje i okoliš. 

Nehrđajući čelik (inoks)

Sastoji se uglavnom od čelika, a sadrži i manje količine kroma i nikla, što ga čini otpornim na hrđu. Dobro podnosi visoke temperature bez štetnih reakcija i uobičajeno se nalazi na popisu “zdravog“ posuđa. Ipak se preporučuje oprez pri pranju – abrazivna sredstva i jako ribanje mogu izazvati otpuštanje nikla i(li) kroma, pa je inoks bolje čistiti četkom za posuđe. Ako ste alergični na nikal, najsigurniji je izbor posuđe koje ga ne sadrži. 

Gus (lijevano željezo)

Većina posuđa od gusa dolazi s uputama kako ga nauljiti prije uporabe. Tako ćete ga zaštititi od hrđe, a hrana se neće lijepiti. Dodatni je plus to što u pravilno nauljenom posuđu poslije pri kuhanju treba vrlo malo ulja. Kažu da je gus najpogodniji za pečenje, a tekuća i kisela hrana može reagirati sa željezom. Oprez pri uporabi gusa preporučuje se ljudima s prekomjernom razinom željeza u organizmu, no smatra se da količina željeza koja se otpušta iz gusa obično nije dovoljna da izazove preopterećenje željezom. 

Bakar

Starinsko bakreno posuđe otpušta metal u hranu, no suvremena proizvodnja riješila je taj problem tako što se unutrašnjost bakrenog posuđa “presvlači“ slojem nehrđajućeg čelika koji sprečava kontakt hrane s bakrom. Ovakvo je posuđe skupo i svojevrsna je “ekskluziva“ koju rijetki imaju kod kuće. Omiljeno je među profesionalnim kuharima jer bakar odlično provodi toplinu te omogućuje brzu i kontroliranu pripremu jela. 

Aluminij

Aluminijsko posuđe lagano je i praktično, ali dokazano je da otpušta aluminij u hranu i tako stvara štetne kemijske reakcije. Ne preporučuje se za kuhanje, a nije poželjna ni aluminijska folija. Sigurnijim se smatra posuđe od anodiziranog aluminija (alugusa) no ako se ogrebe, dolazi do nepoželjnog kontakta aluminija s namirnicama. 

Plastika

Ispušta u hranu štetne tvari među kojima su ftalati i toksin DEAH pa stručnjaci preporučuju da izbjegavate plastično posuđe, jedaći pribor, folije i vrećice. Ne biste trebali koristiti plastično posuđe (uključujući i stiropor) ni u mikrovalnoj pećnici jer štetni spojevi prelaze na namirnice. 

Teflon

Gotovo je sveprisutan kao neprianjajuća površina na posuđu i kuhinjskim uređajima poput, primjerice, pekača. U posljednjih desetak godina sve više istraživanja pokazuje da teflon može ugroziti zdravlje, osobito ako ste teflonsku površinu ogrebli odnosno oštetili. Na visokoj temperaturi teflon se razgrađuje i ispušta toksične spojeve među kojima je perfluoroktanska kiselina (PFOA) koja se smatra kancerogenom. 

Silikon

Sintetička guma od koje se proizvode kalupi za pečenje, lopatice za kuhanje i slično, otporna je na toplinu do 220°C. Silikon je praktičan za pripremu jela zbog neprianjajuće površine i fleksibilnosti. Dosadašnja istraživanja pokazala su da ne uzrokuje štetne kemijske reakcije s hranom.

Pročitajte koje otrovne tvari vrebaju iz hrane!

Ivana Vodogažec/Moje zdravlje

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo