Hrana i recepti

Hrana i recepti

10 dana dijete sa smeđom rižom

Za razliku od voća, koje se sastoji od jednostavnih šećera i metabolizira brzo, smeđa je riža složeni ugljikohidrat. Polako se metabolizira i polako tijelu pruža energiju.

Utemeljitelj makrobiotike George Ohsawa predložio je dijetu sa smeđom rižom kao tretman počišćivanja bolesnim osobama te kao svojevrsnu inicijaciju svijetu makrobiotike. Uz ovakvu dijetu možete očistiti svoje tijelo od toksina, smanjiti količinu masnog tkiva, postaviti ravnotežu vode i natrija u svom tijelu, nakrcati se energijom i ublažiti probavne smetnje (posebno važno kod osoba s upalnom bolesti crijeva i sličnim tegobama probavnog trakta).

Zašto koristiti smeđu rižu umjesto “uobičajene” bijele? Smeđa ili integralna riža prehrambeno je mnogo vrednija od bijele riže. Zadržava dio ovojnice i klicu, zbog čega sadrži više hranjivih tvari. Smeđa riža sadrži 3,5 puta više magnezija, četiri puta više vitamina B1 i vlakana te pet puta više nikotinske kiseline i 1,6 puta više folne kiseline nego bijela riža.

Kako smeđa riža sadrži sve svoje prirodne elemente zajedno s ljuskom, ona će se sporije i razgrađivati te biti idealan izbor za sve one koji ne žele nagli inzulinski skok. S druge strane, bijela riža će zbog nedostatka ovojnice, gdje se nalaze vlakna i ostali hranjivi nutrijenti, brže ući u krvotok i uzrokovati veći skok inzulina (visoki glikemijski indeks).

Ova vrsta riže poboljšava probavu, pomaže u sprječavanju raka debelog crijeva, bolesti srca i šećerne bolesti, povećava energiju (mangan pomaže u proizvodnji energije iz proteina i ugljikohidrata).

S obzirom da je pravi rudnik vlakana, smeđa riža je idealna za čišćenje organizma od toksina. Odaberite organsku rižu, temeljito ju skuhajte, držite se ove dijete sedam do deset dana, i uživajte u promjenama na svom tijelu!

Dozvoljeno je jesti svježe voće, osim banana, povrće osim kukuruza i gljiva te začinsko bilje (češnjak, čili, đumbir, peršin…). Rižu možete začiniti malom količinom maslinovog ili lanenog ulja. Najbolje bi bilo koristiti sirovo povrće ili ono kuhano na pari.

Doručak

Jedite voće (osim banane) u količini koju želite do ručka. Možete popiti sok od svježe iscijeđenog voća.

Ručak i večera

Povrće kuhano na pari i porcija smeđe riže.

Za međuobrok možete pojesti sirove komadiće povrća ili svježe voće. Pijte čaj od limuna s đumbirom.

Kako pravilno skuhati smeđu rižu da ne zagori?

U lonac s debljim dnom stavite dvije šalice hladne vode i dodajte jednu šalicu smeđe riže (porcija za dvije do tri osobe). Stavite na vatru neka zavrije. Tada dodajte prstohvat soli i smanjite plamen kako vam riža ne bi zagorila. Poklopite lonac i kuhajte 40-ak minuta. Rižu ne morate miješati, a ona će upiti svu vodu.

I za kraj imajte na umu da niti jedna dijeta nije apsolutno dobra za vaše
zdravlje. Stoga, prije nego se posvetite “novom” režimu prehrane, potražite
savjet svog liječnika.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo