Hrana i recepti

Hrana i recepti

5 razloga zbog kojih ne gubite na težini

Pokretna sprava za trčanje je postala vaša najbolja prijateljica. Svakodnevna dijeta je već odavno vaša stvarnost. No kilogrami i dalje odbijaju napustiti vaše tijelo? Predstavljamo vam 5 mogućih razloga zbog kojih ne gubite na težini.

1. Neadekvatna prehrana

Jedan od najvažnijih aspekata mršavljenja jest znati prepoznati koja masnoća je dobra za organizma, a koja nije. Većina osoba na dijeti izbjegava vidljive masti poput onih na mesu. Ovi se pojedinci pritom nastavljaju hraniti “dijetnim keksima” koji obiluju trans masnim kiselinama tj. lošim mastima. Pritom organizmu uskraćuju esencijalne masne kiseline potrebne za pokretanje tvrdokornih masnih dijelova tijela.

2. Niska razina vitamina B12

kVitamin B12 je iznimno važan za pretvorbu masnih naslaga u energiju. Ovaj proces doprinosi gubitku suvišne težine. Ako imate tvrdokorne naslage sala s kojima ne možete izići na kraj – vjerojatno vam nedostaje spomenuti vitamin. Iako našem organizmu nije potrebna njegova velika količina, nerijetko ne uspijevamo zadovoljiti dnevne potrebe jer u većini slučajeva konzumiramo prerađenu hranu koja oskudijeva vitaminom B 12. Njime obiluju sir, jaja i školjke.

3. Podcjenjivanje broja pojedenih kalorija

Istraživanja su pokazala kako osobe na dijeti ne broje kalorije na ispravan način. Važno je zapisivati sve što unesemo u organizam, uključujući pića i grickalice jer na taj način možemo doprinijeti gubitku težine. Stručnjaci tvrde kako većina nas ne polaže puno pažnje na količinu porcije. Ona može obilovati kalorijama, čak i ako se zdravo hranimo.

4. Konzumiranje obroka u krivo vrijeme

kObroci koje uzimamo na brzinu, u neprimjerenim uvjetima postaju preobilni te zato štetni za bazalni metabolizam. Organizam ima samo nekoliko sati kako bi preradio veliku količinu hrane unesene u jednom obroku, pa dolazi do preopterećenja svih unutrašnjih organa. Idealna prehrana treba biti upravo suprotna i uključivati pet obroka dnevno – doručak, užinu, ručak, užinu i večeru. Ukoliko dnevni ritam ipak nije moguće svesti na tri redovita obroka i dva međuobroka – otkrivamo malu tajnu. Umjesto da se okrećete nezdravim grickalicama i sendvičima, posegnite za voćem. Zdravo je, ukusno i korisno za vaš organizam!

5. Nedovoljno sna

Istraživanja su pokazala kako osobe koji spavaju manje od šest sati imaju višu razinu grelina, hormona koji stimulira apetit, a proizvodi ga želudac. On djeluje na hipotalamus, potičući želju za hranom, usporavajući metabolizam.
Razina grelina je najviša kod mršavih osoba, a najniža kod pretilih. Ako ste u mogućnosti – spavajte osam sati u komadu barem preko vikenda.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo