Ako želite manje papati, povisite temperaturu!

par-jede-sreca-kuhinja

Škotski su stručnjaci objasnili kako naše tijelo gubi toplinu na 23 stupnja jer se trudi održati svoju temperaturu konstantnom. Ovaj gubitak topline dovodi do znojenja, koje sagorijeva energiju, a u kombinaciji sa smanjenim apetitom tijelo će lakše i brže potrošiti energiju te osigurati mršavljenje.

Kada jedete, povisite temperaturu u blagovaonici za nekoliko stupnjeva, tako da vam je vruće. Možda ćete imati veći račun za grijanje, ali ćete zato imati i tanju struk, jer su veće šanse da će vaš apetiti biti ukroćen, pokazalo je najnovije škotsko istraživanje provedeno u domovima 100.000 ljudi od 1995. do 2007. godine.

Istraživači Sveučilišta Stirling su proučavali indeks tjelesne mase (ako ne znate svoj IBM, kliknite na naš alat Moja težina) ispitanika koji su imali centralno grijanje i zaključili kako su osobe koje su osobe koje su neprestano svoje domove grijale na 23 stupnja imale niži indeks tjelesne mase nego ispitanici koji su boravili u nešto hladnijim domovima.

Istraživači su se iznenadili rezultatima, jer su očekivali baš suprotno, a obzirom da se do sada vjerovalo kako viša temperatura pogoduje nakupljanju tjelesne masnoće i doprinosi sve ozbiljnijem javno-zdravstvenom problemu pretilosti. Bili su spremni staviti "svoj novac" na teoriju kako niža temperatura osigurava manje tjelesne masnoće jer tijelo dršće zbog hladnoće i na taj način sagorijeva više energije kako bi se zagrijalo.

Škotski su stručnjaci objasnili kako naše tijelo gubi toplinu na 23 stupnja jer se trudi održati svoju temperaturu konstantnom. Ovaj gubitak topline dovodi do znojenja, koje sagorijeva energiju, a u kombinaciji sa smanjenim apetitom tijelo će lakše i brže potrošiti energiju te osigurati mršavljenje.

Njihovo je istraživanje objavljeno u časopisu Obesity.

K. Pužar

 Prati nas na Viber Public Chatu!