Budina dijeta: izgubite kilograme pomoću redovničke mudrosti i moderne znanosti! - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Budina dijeta: izgubite kilograme pomoću redovničke mudrosti i moderne znanosti!

Izgubiti kilograme, a pri tome ne izgubiti glavu – danas nije nimalo jednostavan zadatak. Sve što vam je potrebno za ovu dijetu su sat, vaga i spremnost da nekoliko dana trpite kruljenje u želucu.

Filozofija ove dijete je jednostavna: nije bitno što i koliko jedete, nego kada jedete. Istraživanja su pokazala da su načini prehrane koji su vremenski strogo ograničeni iznimno efikasne, ali i sigurne metode za gubitak kilograma

Vaš metabolizam treba odmor od hrane!

Moderni način prehrane ne dopušta organizmu istinsko čišćenje od štetnih tvari. Upravo zbog toga su se autori ove dijete odlučili okrenuti istočnjačkim metodama prehrana koje su poznate kao način za zdrav i dugovječan život.

Da biste započeli budinu dijetu, morate biti spremni na činjenicu da ćete se suočiti s gladi. Naime, prva dva tjedna biste trebali imati 13h razmaka između dva obroka. Nakon toga biste trebali postepeno smanjivati, odnosno svaki tjedan nakon ta prva dva tjedna biste razmak između dva obroka trebali smanjivati za jedan sat; i tako sve dok ne dođete na razmak od 9h.

Pojednostavljeno, ako ste doručkovali, recimo u 9h ujutro, idući obrok bi vam trebao biti najkasnije u 18h, a između toga ne smijete jesti ništa.

Ovim načinom prehrane postiže se, zapravo, zlatna sredina između redovničkoga načina života i zahtijeva koje pred nas stavlja užurbani stil življenja.

Glavna je poanta ovoga načina prehrane da se ljudi osjećaju ugodno. Istina, u početku to neće biti jednostavan zadatak, ali s vremenom će uvidjeti sve beneficije koje im budina dijeta pruža – ističe Dan Zigmond, jedan od autora dijete.

5 smjernica koje će vam pomoći da ostanete zdravi – na Budin način!

1. Važite se – svaki dan biste se trebali vagati i bilježiti promjene kako biste se motivirali da ostanete dosljedni ovom načinu prehrane.

2. Jedite što god želite – kako je već rečeno, u ovoj dijeti bitno je kada jedete, a ne što i koliko jedete. Naravno, to vrijedi ukoliko vam izbor hrane nije brza hrana. O hrani bismo trebali razmišljati kao o korisnoj i beskorisnoj, a ne kao o dobroj i lošoj.

Ako vam pola kilograma sladoleda nije potrebno – nemojte ga pojesti!

3. Imajte cheat day jednom tjedno dopustite si pojesti što god želite, ali i kada god želite. Na taj ćete način smiriti potrebu za hranom zbog velikih razmaka među obrocima, a vremenom ćete vidjeti kako ćete izgubiti potrebu i za tim jednim cheat danom.

4. Vježbajte na vlastitu odgovornost – od vježbanja ćete biti gladniji, to je činjenica. Ako mislite da vam vježbanje neće naškoditi i neće poremetiti zadane razmake među obrocima, slobodno vježbajte. Isto tako, preporučuje se, onima koji se odluče, vježbanje ujutro na prazan želudac jer se tada sagorijeva i do 20% više masti!

Debljanje preko vikenda – greške koje radite i kako ih ispraviti brzo?

5. Ne morate očistiti tanjur – ako ste se najeli, a ostalo vam je još hrane na tanjuru, ni iz jednoga razloga ga ne morate očistiti! Hranu možete baciti u koš za smeće, a možete je i pojesti i tako vi postati koš za smeće. Međutim, kako hranu ne bismo bacali, važno je znati si izmjeriti porcije koje neće biti ni prevelike ni premalene.

Pročitajte sve o nordijskoj dijeti, dijeti koja to i nije!

Foto: Shutterstock

J. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo