Hrana i recepti

Hrana i recepti

Čili paprike tope salo

Toplina koju izazivaju ljute papričice može povećati potrošnju kalorija i “oksidaciju” brojnih slojeva masnoće. A za one koji ne vole osjećaj “paljenja”, stručnjaci su otkrili da se ekvivalent glavnog sastojka pod imenom kapsaicin pojavljuje i u nekim vrstama manje ljutih plodova.

Znanstvenici – zaintrigirani sposobnošću malog crvenog ploda da nas natjera na znojenje – sada vjeruju kako moćne papričice mogu pomoći kao dio prehrane.

kDobra je vijest da su znanstvenici otkrili kako postoje biljke koje proizvode dihydrocapsiat (DCT) – oblik kapsaicina koji ne “pali”, a koji bi mogao izazvati jednaku korist bez oporog okusa.

U istraživanju kalifornijskog Sveučilišta je sudjelovalo 34 muškaraca i žena koji su pristali konzumirati iznimno nisko kalorični tekući zamjenski obrok kroz 28 dana.

Istraživači predvođeni dr. Davidom Heberom slučajnim su odabirom grupama dodijelili ili placebo terapiju ili dodatke prehrani koji sadrže ne-žareći DCT papar.

Njihovi podaci pružaju uvjerljiv dokaz da je, barem nekoliko sati nakon konzumacije testnog obroka, trošenje energije bilo značajno povećano kod skupine koja je konzumirala najviši iznos sastojka dihydrocapsiat.

Konkretnije, za razliku od placebo grupe, trošenje energije se udvostručilo. Kao rezultat, povećana oksidacija masnoća tjerala je tijelo da troši salo kao gorivo. Ovo bi otkriće moglo pomoći ljudima da smršave, ubrzavajući metabolizam konzumacijom niskokalorične prehrane.

 
K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo