Hrana i recepti

Hrana i recepti

Čule ste za O2 dijetu?

Dijeta je bazirana prema ljestvici ORAC (znanstvena mjera koja predstavlja razinu antioksidanata u namirnicama). Koristeći ovu skalu, autorica predlaže dijetu koja vam pruža 30.000 ORAC bodova na dan.

U novoj knjizi Keri GlasmanThe O2 Diet” ova stručnjakinja otkriva zašto je dobro jesti hranu koja je bogata antioksidantima. Smatra da se koncentriramo na krive savjete kada planiramo dijetu. O2 dijeta upućuje na prednosti spomenutih namirnica i tvrdi da ćete lako skinuti kile, izgledati božanstveno, biti puni energije i dodatno “nahraniti” mozak.

Recite zbogom zbrajanju kalorija

Dijeta traje 32 dana, a u prva četiri dana u tijelo je potrebno unijeti 50.000 ORAC bodova. Nakon prvotnog pumpanja energijom, do isteka 32 dijetna dana bitno je dnevno putem hrane uzimati 30.000 ORAC bodova. Primjerice, jedna šaka brusnica je 9.700 ORAC bodova, a jedan red čokolade 5.900. Dobro je za znati da najviše antioksidanta ima raznovrsno šareno povrće i svježe voće.

Fokusirajući se na ORAC bodove, jesti ćete hranu koja je zdrava i ima odgovarajući broj hranjivih sastojaka, pa će tako višak kilograma nestati puno brže. Glassman u svojoj knjizi objašnjava koje voće i povrće ima najviše “snage”.

Izgubite kilograme bez vježbanja

Ako se odlučite za ovu dijetu trebali bi izgubiti otprilike 1.36 kg na tjedan. No, ne brojite kilograme, brojite ORAC bodove – i kilogrami će se topiti. Dijeta se odvija u tri faze.

Prva faza:

Tijekom četverodnevnog čišćenja unosite 1.200 kalorija i 50.000 ORAC bodova po danu. U ovom periodu, smanjeni unos šećera i natrija pomoći će vam pri mršavljenju. Jedete istu hranu sva četiri dana! To je bitan faktor. Uz to, kalorijska vrijednost hrane ne smije prelaziti 1.200 kalorija, 50.000 ORAC bodova.

Primjer jelovnika:

Doručak: 150 ml jogurta i jedna jabuka posuta cimetom
Međuobrok: Zeleni čaj
Ručak: Riba (85-120g) sa špinatom
Međuobrok: Jedna šaka borovnica
Večera: Zelena salata s nasjeckanim pečenim pilećim prsima (85-120g proteina)

Druga faza:

Ova faza traje dva tjedna. Možete pojesti malo više i unesti do 30.000 ORAC bodova, otprilike 1.400-1.500 kalorija dnevno. Trebali bi jesti prirodnu hranu i izbjegavati onu koja ima malu nutritivnu vrijednost.

Primjer jelovnika:

Doručak: Prepečenac s domaćom marmeladom od šljiva
Međuobrok: Jogurt i kruška
Ručak: Losos i šparoge
Međuobrok: Vruća čokolada bez šećera
Večera: Omlet od bjelanjaka s paprikom

Treća faza:

Posljednja faza također traje dva tjedna i slična je drugoj fazi, no nemojte jesti više škroba ili voća svaki dan. Smijete tjedno popiti čašu vina ili pojesti komadić čokolade. Tijekom prve faze dijete možete izgubiti od 1 do 2,5 kg od čega se polovica odnosi na vodu iz organizma, a poslije toga se gubi od 0,5 do 1 kg na tjedan.

Nakon ove dijete trebali bi se definitivno osjećati bolje pa ćete samim tim biti jači u borbi sa svakodnevnim izazovima i uživati u svom novom zdravom stilu života.

Za kraj teksta vam donosimo primjere ORAC bodovanja (100 grama namirnice): crna čokolada 13.120, šipak 3.307,
borovnica 2.400,  brusnica 1.750, jagode 1.540, crvena paprika 710, kivi
610, crveni grejpfrut 621, kukuruz 400, patlidžan 390, karfiol 385,
zelena salata 265,  banana 210, jabuka 207.

I za kraj imajte na umu da niti jedna dijeta nije apsolutno dobra za vaše
zdravlje. Stoga, prije nego se posvetite “novom” režimu prehrane, potražite
savjet svog liječnika.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo