Debeli smo jer moramo očistiti tanjur do kraja

hamburger, masna hrana, fast food, junk food

Ako često krivite druge zbog svog viška kilograma, ovom popisu slobodno dodajte baku ili roditelje: zbog kućnog odgoja skloni smo prejedanju!

Većina je u djetinjstvu slušala prijetnje za stolom: "Ako ne počistiš tanjur do kraja, ne možeš ići van igrati se". Nismo ni svjesni koliko je to na nama ostavilo traga. Prema podacima britanske ankete koju je provela tvrtka dijetalne prehrane Lighter Life, čak četiri od pet osoba nastavlja jesti, unatoč tome što osjećaju sitost.

Čak i ako su servirane porcije veće od onih koje obično jedu, svejedno se osjećaju obveznima pojesti svaki komadić hrane ispred sebe.

Stručnjaci ističu kako je metabolizam muškaraca i žena drugačiji, te svatko ima posebne prehrambene zahtjeve, no u pravilu žene trebaju unijeti manje kalorija od muškaraca ako žele zadržati jednaku kilažu. Čini se kako se Britanke ne obaziru na ove smjernice, jer je polovica ispitanica izjavila kako sebi serviraju "muške" porcije, te na kraju pojedu jednaku količinu hrane kao i svoji partneri.

Začarani krug prejedanja zatvaraju muškarci – čak 54 posto ispitanika tvrdi kako su za njihovo prejedanje krive žene, koje im serviraju ogromne porcije obroka.

Čak tri trećine ispitanika u restoranima brze hrane bira XL meni ili porciju grickalica i slatkiša, iako bi mogli pojesti manje i biti siti. Ovaj odabir uglavnom racionaliziraju novčanom uštedom, jer je veća porcija samo malo skuplja od "obične". Većina se "izvlači" na uvjerenje kako moraju pojesti sve što se nalazi na tanjuru ispred njih, prisjećajući se molbi i preklinjanja svojih roditelja iz djetinjstva.

Istraživanje naglašava kako jeftina hrana, nedostatak svijesnosti o odgovarajućim veličinama porcija i brza hrana predstavljaju iskušenje za orejedanje", komentirala je Mandy Cassidy, psihoterapeutkinja tvrtke koja je provela anketu.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!