Hrana i recepti

Hrana i recepti

Debeli trbuh uzrokuje gubitak pamćenja?

Ako imate višak kila ili ste pretili, no nemate trbuščić, šanse da obolite od demencije su gotovo 2 puta veće.

Salo oko trbuha može u kasnijim godinama života znatno povećati rizik oboljenja od demencije, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u časopisu Neurology.

Debljina, zena, vagaAko imate višak kila ili ste pretili, no nemate trbuščić, šanse da obolite od gubitka pamćenja su gotovo 2 puta veće. No, ako imate problem s težinom i tijelo vam je kruškastog oblika, šanse za oboljenje su gotovo 2 do skoro 4 puta veće, napomenuli su stručnjaci.

Kako je velik trbuh povezan s demencijom?

Iako na trbuh otpada manje od 5 posto ukupne tjelesne masnoće, trbušna ili visceralna mast u neposrednoj je blizini srca, gušterače i drugih organa. Ono što ju razlikuje od ostale masnoće jest to da proizvodi niz upalnih tvari koje doprinose bolestima srca, dijabetesu i demenciji, napomenuo je Tongjian You, docent na Sveučilištu u Buffalo-u.

Sama dijeta nije dovoljna da bi se trbuh smanjio. Ovaj ćete problem najbolje riješiti ako uz promijenu prehrambenih navika redovito vježbate, napomenuo je You.

“Ako osobu muči prekomjerna težina ili je pretila, onda je najbolji lijek promjena prehrane i tjelovježba. Međutim, ako je netko mršav ili ima tek pokoju kilu viška i veći trbuh, tjelovježba bi trebala biti dovoljna.”

M. Popović

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo