Hrana i recepti

Hrana i recepti

Dijeta 17 dana

Iako inicijalno stvorena kao dijeta koja će “doskočiti” debljanju koje je uobičajena nuspojava velikih blagdana, Dijeta 17 dana postala je izrazito popularna i može se primjenjivati tijekom bilo kojeg doba godine. Uspješna je bez obzirom na željene ciljeve – bilo da želite oblikovati tijelo, brzo smršaviti ili pak održavati težinu.

Autor ovog programa za mršavljenje Dr. Mike Moreno napisao je knjigu “The 17 Day Diet“ u kojoj obećava transformaciju tijela, na bolje, naravno. Dijeta se zasnova na metaboličkim promjenama, tj. zbunjivanju organizma. To je ciklički plan prehrane koji ritmičkim unosom ugljikohidrata, proteina i masti u tijelo dovodi do gubitka kilograma.

dr. Mike Moreno

Četiri su faze dijete, od kojih svaka traje po 17 dana, tako da ukupni proces ovog dijetnog režima završava 68. danom posljednje faze.

1. faza

U prvoj se radi na ubrzanju metabolizma. Uz unos od 1200 kalorija na dan s malim količinama ugljikohidrata potiče se gubljenje kilograma, čišćenje organizma i topljenje sala. Preporučuje se lagano meso, nemasni mliječni proizvodi i povrće. U prvoj fazi se većinom gubi voda.

2. faza

Variranjem unosa kalorija u danu – od izrazito visoke do nisko kalorične hrane održava se brzina metabolizma. U ovoj fazi se većinom gubi višak masnoće, a unosi se oko 1500 kalorija dnevno.

3. faza

Treća faza je period stabilizacije u kojem se razvijaju zdrave prehrambene navike. U prehranu je uključeno više voća i žitarica. Nije preporučljiva više konzumacija toliko velike količine bezmasnog mesa kao što je to bilo u prve dvije faze. Gubi se manje kilograma nego u prethodne dvije faze, no dopušteno je i konzumiranje alkohola i jedne grickalice od 100 kalorija dnevno.

4. faza

I dalje je na snazi zdrava prehrana, a kombiniraju se pravila iz prethodne tri faze. Vikendom su dopuštena odstupanja jer se smatra kako je u ovom trenutku već postignuta željena težina.

Tijekom programa potrebno je izbjegavati šećer, procesuiranu i tešku posebice prženu hranu. Potiče se konzumiranje namirnica poput šparoga, puretine i povrća.

Primjeri menija tijekom faza:

1. faza:

Doručak: kajgana od bjelanjaka, grejpfrut i zeleni čaj.

Ručak: zelena salata s tunom, octom i maslinovim uljem. Kao piće konzumira se zeleni čaj.

Večera: Pečena piletina i pečeno povrće. Zeleni čaj za piće.

2. faza:

Doručak: integralni keks, breskva i zeleni čaj

Ručak: salata od piletine, smeđa riža prelivena jogurtom.

Večera: pečeni losos i pečeno povrće.

3. faza:

Doručak: tost, kuhano jaje i grejpfrut i zeleni čaj.

Ručak: pečena piletina, zelena salata, tost, svježe voće i zeleni čaj.

Večera: pečena svinjetina, miješana salata i zeleni čaj.

4. faza:

Doručak: kajgana, grejpfrut i zeleni čaj.

Ručak: pečeni losos, zelena salata i zeleni čaj.

Večera: odrezak, zelena salata, slatki pečeni krumpir i dvije čaše crvenog vina.

Iako su pojedini stručnjaci mišljenja kako ovakav ciklički način prehrane uzrokuje krive obrasce prehrambenih navika, dijeta promovira konzumiranje zdrave hrane, a Dr. Moreno obećava brz gubitak kilograma.

I za kraj imajte na umu da niti jedna dijeta nije apsolutno dobra za vaše
zdravlje. Stoga, prije nego se posvetite “novom” režimu prehrane, potražite
savjet svog liječnika.

Izvor: She.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo