Hrana i recepti

Hrana i recepti

Do ravnog trbuha promjenom loših navika

Napokon je došlo ljeto, a s ljetom i vrijeme kada otkrivamo tijelo. Neki s ponosom, a neki nevoljko, nezadovoljni oblim izgledom svojih trbuščića, što zbog nadutosti, što zbog masnih naslaga.

I za ovaj problem imamo dobru vijest – dovoljno je samo nekoliko promjena loših prehrambenih navika te pametnih zamjena namirnica koje inače konzumiramo, i pozitivni se rezultati mogu očekivati vrlo brzo. Predstavljamo vam navike koje su ozbiljna prijetnja na vašem putu do lijepog i ravnog trbuha.

j1. Preskakanje doručka

Iako nam je mnogima “Ne stignem!” najčešći argument za raznorazne stvari koje ne činimo u životu a trebali bismo (ili htjeli), istina je da se sve stigne uz malo dobre volje i organizacije. Stoga, ne preskačite doručak, jer to je najvažniji obrok dana.

Doručak je izvor energije koji će vas spasiti od lančane reakcije loših navika koje pridonose nakupljanju sala na vašem trbuhu, a to su – izgladnjivanje, nakon kojeg slijedi prejedanje nezdravom hranom.

2. Izgladnjivanjem do fast fooda

Niste stigle pojesti doručak, došli ste na posao, niste ni trepnule a već je bilo 15:30h a vi do tada niste pojele apsolutno ništa (naravno – kavu ste stigle skuhati i popiti!). Glad je toliko nesnosna da ne možete više funkcionirati, razina energije kritično je niska i vi u prvoj pekari ili fast foodu kupujete nešto što će vas napuniti energijom. Pri tom vam nije važno što je riječ o masnoj piroški ili sočnom hamburgeru s punom kaloričnog umaka… Poznat scenarij?

Pametno bi pri ruci bilo imati energetske, proteinske pločice koje je zdravije konzumirati kada vas uhvati glad, nego dopustiti da se pregladnite i popustite žudnji za nezdravom hranom.

Također, izbjegavajte večeri provoditi ispred TV-a! Umjesto da se sparkirate na kauč i tamo provedete nekoliko sati dnevno, vjerojatno i grickajući nešto pri tom, provedite sat, dva šetajući ili još bolje – u teretani.

k3. Noćno jedenje

Sindrom noćnog jedenja manifestira se tako da osoba koje pate od ovog poremećaja preko dana nemaju apetita, ne osjećaju glad, malo jedu, preskaču obroke, ali što se večer više bliži one se pretvaraju u prave male proždrljivce. Često se skoro polovina dnevnog unosa kalorija unese kasno navečer, a što je najgore, omiljena hrana ‘noćnih jedača’ su nezdrave grickalice i hrana bogata ugljikohidratima i šećerima.

Ova je pojava uglavnom rezultat izuzetnog stresnog načina života, neurednog životnog stila ili pak kroničnog emotivnog nezadovoljstva.

Osobe koje imaju tendenciju kasno jesti trebale bi se prisiliti da konzumiraju pet obroka ravnomjerno raspoređenih tijekom dana. Preporuča se izbjegavati kavu i sve ostale napitke koji sadrže kofein, te u dnevni ritam ubaciti čim više kretanja.

4. Alkohol i slatka gazirana pića

Zbog kaloričnosti, alkohol je uputno smanjiti na najmanju moguću razinu a što se ostalih pića tiče, ako se ne možete naviknuti da pijete vodu, preporučujemo da počnete što opreznije čitati etikete – jer začuditi ćete se koliko osvježavajućih napitaka sadrži preveliku količinu šećera, zaslužnog za masne naslage koje se nakupljaju na trbuhu.

5. Stres

Visoka količina stresa u našim svakodnevnim životima i visoka razina kortizola (tzv. stres-hormona) koji se pri tom luči, izravno su povezani s nakupljanjem masnih naslaga na trbuhu, pa čak i kod žena koje su mršave i fit.

Previsoki kortizol tjera nas da “spas” od stresnih situacija tražimo u hrani koja nam pruža utjehu i najčešće tada jedemo bez da smo uopće gladni, već jednostavno kako bismo se bolje osjećali.

Joga, tehnike dubokog disanja, zdrave prehrambene navike, redovita fizička aktivnost i općenito – holistički pristup životu učiniti će čuda kod suzbijanja stresa, a time i u borbi protiv sala na trbuhu.

 

Izvor: She.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo