Dok liječnici upozoravaju kako bismo za zdravlje srca i krvnih žila trebali smanjiti unos soli, stižu korisni savjeti i za našu liniju: za uži struk jedite više crnog papra!
Tko god je pokušao istopiti suvišne kilograme vrlo dobro zna kako je svaka pomoć, bez obzira koliko ona bila mala i naoko beznačajna, velika pomoć. Kada zbrojite učinak nekoliko takvih sitnih koraka, dobijete konkretne rezultate.
Tajna crnog papra leži u njegovom sastojku piperinu – alkaloidu koji mu daje specifičan okus i ima protuupalno djelovanje. Neke su studije čak pokazale kako može zube pokazati i određenim vrstama raka.
Australski su stručnjaci podijelili laboratorijske štakore u dvije skupine: jedne su hranili namirnicama s puno masti i ugljikohidrata kako bi oponašali model metaboličkog sindroma, dok su druge hranili namirnicama na bazi kukuruznog škroba. Pratili su ih kroz razdoblje od 16 tjedana, a posljednjih osam tjedana su štakori također dobivali piperin.
Štakori koji su jeli puno masti i ugljikohidrata imali su povišen krvni tlak, višu razinu oksidativnog stresa, razvili su abdominalnu pretilost s fibrozom jetre, tolerancija na glukozu im je oslabila, a zamijećene su i upalne promjene srca. S druge strane, dodatak piperlina (oko 30 mikrograma po kilogramu težine dnevno) snizio je tlak, poboljšao toleranciju na glukozu, smanjio razinu oksidativnog stresa i upale, a istovremeno je poboljšao funkciju jetre.
Drugo je istraživanje pokazalo još jedno korisno svojstvo piperina: ovaj sastojak poboljšava apsorpciju i biodostupnost drugih sastojaka. Tako je povećao izloženost resveratrolu za 229 posto.
“Rezultati sugeriraju mogućnost korištenja ekstrakta crnog papra piperina u borbi protiv pretilosti. Iako je piperin trenutno dstupan kao dodatak prehrani, potrebno je provesti dodatna istraživanja kako bi se koristio za mršavljenje“, zaključili su voditelji studije objavljene u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry.
K. Horvat