Hrana i recepti

Hrana i recepti

Držite glad pod kontrolom uz bademe

Ako želite držati glad pod kontrolom i imati više snage oduprijeti se “zabranjenom voću”, svakog dana pojedite 43 grama badema! To odgovara količini otprilike pola šake, što vas može zasititi i pomoći vam kontrolirati ono što jedete.

“Konzumacija badema ima pozitivan učinak na smanjenje LDL-a [lošeg kolesterola koji začepljava arterije], a također poboljšava osjetljivost na inzulin, stoga može pomoći u obrani od razvijanja šećerne bolesti. Zdrav je izvor vlakna i proteina”, objasnio je Ritesh Gupta, voditelj kliničkih operacija Bolnice Fortis C-Doc.

Ovi orašasti plodovi u obliku suza pravo su vrelo nutrijenata – sadrže vlakna, riboflavin, magnezij, željezo i kalcij. Bademi zapravo imaju više kalcija nego bilo koji drugi orašasti plodovi: 75 miligrama na otprilike 23 badema, što znači da su sjajni za jačanje kostiju.Također, dnevni obrok badema osigurava organizmu pola potrebne količine vitamina E, a bademi su izvrstan izvor proteina i štite srce.

Rekreativci i “ozbiljniji” vježbači mogu pojesti šaku badema prije svog treninga kako bi osigurali potrebnu energiju i održivu snagu te se “nakrcali” sa 15 esencijalnih nutrijenata.

Prijašnja su ostraživanja pokazala da konzumacija badema može pomoći organizmu u bori protiv virusnih infekcija, kao što su prehlada i gripa, a prirodna kemikalija pronađena u koži badema potiče bolju reakciju imunološkog sustava na spomenute infekcije.

Bademi bi mogli postati omiljena grickalica muškaraca, s obzirom na to da njihova redovita konzumacija može pomoći u održavanju zdravog i zavidnog seksualnog života. Naime, bademi sadrže visoku količinu arginina – aminokiseline koja pomaže opuštanju krvnih žila i poboljšavanju cirkulacije.

K.P.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo