Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kako nutricionisti održavaju figuru

Foto: Shutterstock

Zaboravite rigorozne i instant-dijete, prijeđite na zdravu mediteransku prehranu, i uz pomoć pokoje supernamirnice održavajte liniju tijekom cijele godine. Donosimo pet savjeta nutricionista kako zdravo mršavjeti.

Za lijepo oblikovano tijelo treba raditi čitave godine, a ljetne instant-dijete iscrpit će organizam i usporiti metabolizam. Dat će kratkotrajne rezultate, a kilogrami će se vratiti uz još pokoju kilicu više. Nutricionisti u pravilu ne preporučuju rigorozne dijete jer nemaju dugotrajne učinke. Najbolje je da prijeđete na zdravi način prehrane.

Ne konzumirajte proizvode iz pekare i šećere. Obvezno jedite obilan doručak, a kako vrijeme odmiče prema večeri, neka obroci budu kalorijski siromašniji. Pijte puno vode i zelenog čaja jer on ubrzava metabolizam. U prehranu uključite zdrave masti kao što su npr. papaja i avokado. Možete konzumirati neke supernamirnice npr. acai sjemenke i CLA. To su prirodni dodaci koji ubrzavaju skidanje kilograma, ali neće pomoći ako ne promijenite način prehrane. Zato ih uvijek preporučujem uz mediteransku prehranu koju biste trebali provoditi tijekom cijele godine”, savjetuje Risto Čebedžija, dipl.san.ing., stručni savjetnik za prehranu i sportsku suplementaciju, NIHON d.o.o.

5 savjeta nutricionista za zdravo mršavljenje:

1. Specijalizirana prehrana

Bezglutenska prehrana i ona bez laktoze pokazale su se dobrim načinima da skinete kilograme. Ako i nemate kardiovaskularnih problema, u mršavljenju će pomoći i prehrana koja je prilagođena bolestima kardiovaskularnog sustava.

2. Acai sjemenke

Dodatak prehrani koji se može pronaći u obliku kapsula i praha, a ima izuzetne učinke u borbi s kilogramima. Na prirodan način povećava energiju, veže na sebe masti i smanjuje potrebu za hranom.

3. Dodatak prehrani CLA

To je konjugirana linolna kiselina – vrsta zdravih masnoća koje ubrzavaju metabolizam, smanjuju razinu kolesterola i triglicerida te odstranjuju celulit jer je on u korijenu sastavljen od naslaga masti.

4. Prepolovite obroke

Najjednostavniji savjet za mršavljenje jest da za svaki obrok pojedete dvostruko manje nego što ste navikli. Tako ćete unijeti i dvostruko manje kalorija, ali taj unos nikako ne smije biti manji od 2000 kcal jer vam trebaju za normalnu tjelesnu funkciju.

5. Lagana večera

Možete pojesti komad piletine ili puretine s neškrobnim povrćem. Škrob se neće stići sagorjeti do odlaska na spavanje i taložit će se kao mast. Češće jedite neutralno povrće jer ne sadrži veliku razinu ugljikohidrata nego je bogato vlaknima i vitaminima. U večernjim satima preporučuje se jesti npr. šparogu, brokulu, cvjetaču, blitvu, špinat, crvenu papriku.

Povrće s visokim udjelom ugljikohidrata treba jesti tijekom dana jer je to velik izvor energije. Npr. kukuruz, kuhani bijeli krumpir i batat, mrkvu, ciklu, grašak, buču (bundevu).

Voće jedite tijekom dana, a ne konzumirajte velike količine za večeru. U voće s visokim udjelom šećera ubrajaju se npr. jabuka, marelica, breskva, malina, papaja, rajčica.

Kušajte jednostavne jelovnike za vruće dane!

Izvor: Moje zdravlje/Mia Bednaž

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo