Kako obuzdati apetit?

djecja glad

Prisjećanje na veliki obrok može obuzdati naš apetit, tvrde istraživači Sveučilišta u Bristolu koji su do ovog zaključka stigli nakon što su proveli pokuse nad sto studenata.

Pozvali su ih na ručak i ponudili manju ili veću porciju juhe od rajčice (300 ml, tj. 500 ml). Nekim su ispitanicima skriveno promijenili količinu juhe skrivenom pumpom, pa su tako dobili veću porciju umjesto manje, a nekima su pak rekli da jedu veliku porciju juhe, dok su u stvari jeli onu manju.

Nakon obroka, ispitanici su opisali koliko se osjećaju gladno, a razina njihovog apetita bila je proporcionalna količini juhe koju su zaista pojeli. S druge strane, dva do tri sata kasnije, ispitanici koji su prije obroka ispred sebe vidjeli veću porciju, a zapravo su pojeli onu manju rekli su da su manje gladni nego ispitanici koji su ispred sebe vidjeli manju porciju, a zapravo su pojeli onu veću.

"Ova je studija uzbudljiva jer izlaže ulogu kognicije za držanje gladi pod kontrolom. Apetitom ne vlada samo tjelesna veličina i sastav obroka koje konzumiramo“, komentirao je Jeffrey Brunstrom, voditelj istraživanja objavljenog u online časopisu PloS One.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!