Kako pomoći djetetu istopiti suvišne kilograme? - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kako pomoći djetetu istopiti suvišne kilograme?

Ovaj se savjet čini jednostavnim i zdravorazumnim, no mnogi će od njega zazirati. Roditelji su uzor svojim mališanima, stoga stvorite zdrave navike jedenja i vježbanja. Koristit će i vama i vašem najdražem stvorenju.

Dječja pretilost povećava rizik od srčanog udara kasnije u životuAmerički su istraživači ustanovili kako djeca uspješnije mogu istopiti suvišne kilograme ako mršave zajedno s roditeljima. U svoju su studiju uključili 80 skupina koje su sačinjali roditelji i djeca stara između osam i 12 godina. Mališani su bili preteški ili čak pretili, a programi mršavljenja trajali su pet mjeseci.

“Koncentrirali smo se na roditeljske vještine i stilove ili promjenu namirnica kojom su ukućani okruženi i način na koji utječu na dječju težinu”, objasnila je Kerri Boutelle sa Sveučilišta Kalifornija u San Diegu. točnije, njen se tim koncentrirao na ponašanje koje bi roditeljima pomoglo smršavjeti te tako djelovati kao uzor mališanima; promjene svakodnevnih namirnica te nove tehnike roditeljstva (kao što je ograničavanje unosa kalorija djece).

Istraživači su zaključili da su djeca jedino konzistentno smršavjela ako su i njihovi roditelji smršavjeli.

“Liječnici bi trebali ohrabriti roditelje na mršavljenje kako bi pomogli držati pod kontrolom težinu svog preteškog ili pretilog djeteta. Roditelji su najbitnije osobe u okolini djece, a funkcioniraju kao prvi i najvažniji učitelji. Oni imaju važnu ulogu u bilo kojem programu dječjeg mršavljenja, a ovo istraživanje potvrđuje značaj njihovog primjera u postavljanju zdravih navika jedenja i vježbanja kod djece”, zaključila je voditeljica studije.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, 63 posto muškaraca i 54 posto žena ima prekomjernu težinu, a svaki peti od njih je pretio. Višak kilograma skuplja se od najranije dobi pa taj problem danas u Hrvatskoj muči čak 12 posto osnovnoškolaca, od kojih je oko pet posto pretilo.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo