Kako smanjiti nadutost i suziti struk - hranom? - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kako smanjiti nadutost i suziti struk – hranom?

Gastroenterolog Robynne Chutkan donosi savjete kako žene mogu smanjiti obujam struka uz nekoliko promjena navika.

Naduti trbuh može izazvati mnogo neugodnosti i tjelesne nelagode. Pomognite si izbacite sol iz svoje prehrane i usredotočite se na kalij i vlakna.

Jedna od većih ženskih boljki je trbuščić. Neovisno o tome koliko je zapravo malen ili velik, abdominalno salo nije samo estetski problem, nego i zdravstveni. Naime, mnoga su istraživanja pokazala kako upravo masnoća nakupljena oko struka (abdominalno ili visceralno salo) znatno povisuje rizik od mnogih bolesti.

Abdominalno salo predstavlja dubinski sloj masnoće koje prekriva unutarnje organe i razlikuje se od potkožne masti koja leži ispod kože i koju možemo obuhvatiti prstima. Visceralna masnoća će stvoriti previše slobodnih masnih kiselina u krvi koje će doputovati do jetre, gdje će oslabjeti njeno funkcioniranje i povećati rizik dijabetesa. S druge strane, trigliceridi će povećati rizik razvijanja srčanih bolesti.

Gastroenterolog Robynne Chutkan donosi savjete kako žene mogu smanjiti obujam struka uz nekoliko promjena navika.

1. Povećajte unos vlakna

Konzumacija kombinacije topivih i netopivih učinkovit je način održavanje vitalnosti, dobre forme i izbjegavanja nadutosti. Jednako tako, uz dovoljno vlakna nećete imati problema sa zatvorom. Ciljajte na namirnice kao što su marelice, breskve, naranče, gljive, leća, grah, kokice (bez soli i maslaca), lanene sjemenke, sjemenke sezama, maline, brokula i zelje.

Čim unosite puno vlakna, morate unositi i puno vode. Tako ćete izbjeći dehidraciju, zatvor i omogućit ćete pravilnu ravnotežu natrija i kalija.

Trebate više vlakna? Znamo kako!

2. Izbacite sol iz svoje prehrane

Prekomjerna konzumacija soli doprinosi nadutosti u trbuhu, a ujedno i pomaže tijelu zadržati vodu. Dnevni unos soli ne bi smio biti veći šest grama, a prosječan građanin Hrvatske pojede i 15-20 grama svakodnevno!

Osim nekoliko trzaja solenkom, sol se skriva u mnogim namirnicama koje svakodnevno konzumiramo. Saznajte koje su to iznenađujuće slane zamke.

3. Povećajte unos hrane bogate kalijem

Kako natrij pomaže tijelu zadržati vodu, s druge strane, kalij pomaže riješiti nas prekomjerne tekućine. Za veći unos kalija jedite banane, šljive, grožđice, rajčicu i batate, a ujedno ćete smanjiti svoj struk.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo