Ljubav znači ne brinuti se zbog težine - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ljubav znači ne brinuti se zbog težine

Žene koje su u sretnoj vezi manje pažnje poklanjaju svom izgledu i, ono najbitnije, svojoj težini. S druge strane, žene u lošoj vezi osjećaju da su pod pritiskom i smatraju kako moraju smršavjeti.

Žene koje su zaokupljene srećom i ljubavlju nemaju vremena (ili potrebe) razmišljati o svojoj težini, tvrde estonski istraživači, pa čak i ako ih objektivno muči višak kilograma. Naime, preteška situacija na vagi zaljubljenim ženama neće predstavljati problem ili signal za zabrinutost.

Do ovog su zaključka stigli istraživači Sveučilišta Tallinn koji su pratili više od 250 žena starih između 20 i 45 godina, od kojih su dvije trećine živjele s partnerom, a jedna je trećina bila u braku. Ispitanice su odgovorile na niz upitnika o svojoj vezi, uključujući pitanja u kojoj se mjeri osjećaju zadovoljno – emocionalno, intelektualno i seksualno te koliko zajedničkih interesa imaju s partnerom ili suprugom. Jednako tako su upitane jesu li zadovoljne svojom težinom i koja je njihova idealna težina.

Odgovori su otkrili kako su žene u sretnoj vezi najzadovoljnije svojom težinom – iako ta težina nije bila njihov idealni izbor. Ove su žene bile manje samokritične i imale su više samopouzdanja, otkrili su istraživači.

Sreća zbog ljubavi

“Žene koje su u sretnoj vezi jednostavno poklanjaju manje pažnje svojoj težini. S druge strane, one u lošoj vezi osjećaju da su pod pritiskom i smatraju kako moraju promijeniti svoj izgled zbog partnera. Žena u nesretnoj vezi također može prenijeti svoje brige na svoju težinu”, objasnila je Sabina Vatter, voditeljica studije.

“Žene ne bi smjele biti previše opsjednute svojom težinom. U njima ima puno više od njihove težine. Najbitnija stvar je jesti zdravo i redovito vježbati. Tjelovježba također povisuje samopouzdanje žena jer smatraju kako na taj način čine nešto korisno za svoje tijelo”, savjetovala je voditeljica studije.

Na sličnom su tragu bili britanski istraživači koji su zaključili kako se više od 60 posto osoba udeblja kada su u sretnoj vezi. Oko 62 posto ispitanika otkriva kako su u vezi dobili i do šest kilograma, dok 72 posto priznaje da se i njihov partner, odnosno partnerica također udebljao. Zašto se debljemo u sretnim vezama?

Nažalost za sve novopečene parove, i američki su istraživači stigli do sličnog zaključka. Nakon što su pratili mladence kroz razdoblje od četiri godine, stručnjaci su ustanovili kako sa srećom raste i njihov konfekcijski broj. Naime, što su novopečeni bračni parovi bili sretniji, to su bili skloniji debljanju. Sreća u braku = debljanje.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo