Hrana i recepti

Hrana i recepti

Mali trikovi za manje kilograma

Izbjegavanje dizala i žustre šetnje prije će vas približiti željenom gubitku suvišnih kilograma nego znojenje u teretani, savjetuju stručnjaci.

Iako redovito vježbanje u fitnes centru ne može nipošto zamijeniti bilo koji oblik mršavljenja ili dovođenja tijela u red, postoje jednostavne promjene koje možete uvesti u svoj život i na taj način istopiti suvišne kilograme.

Tako američki istraživači savjetuju: samo jedan dodatni kilometar žustre šetnje dnevno može pomoći kod mršavljenja. Oni su pratili tjelesnu aktivnost 4500 osoba i ustanovili jednu zanimljivost: koliko često trenirate svoje srce i pluća od veće je važnosti nego trajanje treninga.

Stručnjaci Sveučilišta Utah tvrde da nekoliko kratkih intervala napora ima jednak učinak kao i duži, ali manje frekventni intervali vježbanja. Ti kratki intervali napora uključuju korištenje stepenica umjesto dizala, parkiranje nekoliko ulica dalje od odredišta i pješačenje ili silaženje jednu autobusnu stanicu prije našeg odredišta.

Ispitanicima je izmjeren indeks tjelesne mase (ako ne znaš svoj, brzo na Moja težina), a za svaku minutu koju su ispitanice provele baveći se nekom aktivnošću jačeg intenziteta svakodnevno su smanjile svoj IBM za 0,07 jedinica. Tako jedna minuta žustre šetnje svakog dana (primjerice kada se žurite na autobus) može značiti 200 grama manje u težini. Primjerice, žena visoka 169 centimetara koja redovito na poslu koristi stepenice, a ne dizalo, teži 220 grama manje od iste takve žene koja se vozi liftom.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo