Mršavije osobe spavaju dulje - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Mršavije osobe spavaju dulje

Volite li dugo spavati? Ležite, niste aktivni, a vaš indeks tjelesne mase se, suprotno onome što možda mislite, zbog toga ne povećava, baš naprotiv. Novijim je istraživanjima dokazano da duže spavanje sprječava negativan utjecaj gena na vašu tjelesnu težinu. Kako je to moguće, doznajte u nastavku.

Kad nedovoljno spavate, vaše tijelo proizvodi manje leptina, a posljedica je
potreba za konzumacijom hrane.

Istraživanje provedeno na uzorku od 14 medicinskih sestara u Medicinskom vojnom nacionalnom centru Walter Reed u Marylandu, pokazalo je kako one sestre koje spavaju kraće vrijeme imaju veći indeks tjelesne mase, BMI (28,3 kg/m2) od svojih kolegica koje provedu duže vrijeme spavajući (24,5 kg/m2). Čak je utvrđeno kako su sestre s većom tjelesnom masom dnevno fizički aktivnije od svojih mršavijih kolegica.

Do istih takvih otkrića došla su i novija znanstvena istraživanja. Jedno, provedeno na 1088 parova blizanaca (604 jednojajčana, 484 dvojajčanih, 66% ženskog spola, srednje vrijednosti godina: 36,6) na Sveučilištu u Washingtonu, pokušalo je utvrditi mijenja li duljina sna genetske i okolišne utjecaje na vrijednost indeksa tjelesne mase.

Podaci o visini, težini i prosječnoj duljini trajanja sna prikupljeni su putem anketnog upitnika. Prosječan indeks tjelesne mase za sudionike iznosio je 25,4. Dakle, blizanci su u prosjeku bili prekomjerne tjelesne težine, a prosječno trajanje sna sedam sati i 11 minuta. Podaci su analizirani metodama bihevioralne genetičke analize.

Kod onih ispitanika koji su spavali kraće od sedam sati dnevno utvrđeno je povećanje tjelesne težine i dvaput veći (70 posto) genetički utjecaj na vrijednost indeksa tjelesne mase od blizanaca koji spavaju minimalno devet sati dnevno (32 posto vrijednost genetičkog utjecaja).

Uz to, jedno istraživanje provedeno u Australiji među tinejdžerima pokazalo je da pretili tinejdžeri kasnije odlaze na spavanje te spavaju kraće od svojih vršnjaka s manjom tjelesnom težinom.

Očito je da duži san djeluje zaštitno na ekspresiju gena koji uzrokuju pretilost, a kraći san vjerojatno remeti razinu hormona leptina. Leptin pomaže smanjiti glad i daje osjećaj sitosti šaljući vašem mozgu obavijest o tome koliko masnoća imate u tijelu. Kad vam se poveća razina masnoća u tijelu, raste i razina leptina, i obratno. Ako unosite previše masnoća, razina leptina se povećava, što daje signal mozgu da više niste gladni. Kad nedovoljno spavate, vaše tijelo proizvodi manje leptina, a posljedica je potreba za konzumacijom hrane. Osobe koje kraće spavaju imaju i manju učinkovitost samog sna, jer teže zaspu, a san im je često isprekidan.

Dakle, dovoljno sna uz zdravu prehranu i tjelesnu aktivnost sigurno će doprinijeti vašem zdravlju i regulaciji indeksa tjelesne mase na normalne vrijednosti: 18,5 – 24,9.

Izvor: Biologija.com.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo