Hrana i recepti

Hrana i recepti

Mršavljenjem izliječite sindrom karpalnog tunela

Najnovija studija koje je proučila povezanost između pretilosti i sindroma karpalnog tunela upućuje kako mršavljenje može izliječiti ovaj sindrom.

Estetski kirurzi analizirali su povijest bolesti 43 osobe sa sindromom karpalnog tunela i njihovo stanje poslije značajnog gubitka težine. Više od polovice pacijenata bolovalo je od ovog sindroma prije početka mršavljenja, a 4 osobe su iskazivale simptome sindroma karpalnog tunela.

Nakon gubitka 25 kilograma ili više, samo tri ispitanika nije osjetilo poboljšanje u motorici ruku – svim ostalima je sindrom karpalnog tunela bio izliječen.

Kako je pretilost povezana s pojačanom učestalošću sindroma karpalnog tunela, liječnici pacijentima savjetuju mršavljenje.

Tegoba poznata kao sindrom karpalnog tunela najčešće se javlja kod žena u dobi od 40 do 60 godina. Simptomi uključuju žarenje i/ili trnce u prstima, nekad čak i obamrlost, a smetnje osjetno otežavaju finu motoriku ruku. Najprije se, u većini slučajeva, javlja bockanje u jagodici srednjeg prsta. Kasnije počne trnuti cijeli srednji prst, a isto se događa i s palcem i kažiprstom. Zatim šaka postaje obamrla i bez snage. Bol se može proširiti u podlakticu, čak i do ramena, a postupno slabi i osjet u šaci.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo