Znanstvenici koji proučavaju načine na koje prehrana s ograničenim brojem kalorija može povećati životni vijek otkrili su bjelančevine u masnim stanicama ljudi koje se mijenjaju sa smanjenjem kilograma.
Studija se pojavljuje u internetskom izdanju
časopisa Journal of Proteome Research, a u njoj Edwin Mariman
sa suradnicima navodi kako znanstvenici već dulje vrijeme znaju da oštro
postavljene restrikcije u broju kalorija, uz održavanje zdrave prehrane,
poboljšavaju zdravlje i produljuju životni vijek životinja. Nedavnom je
studijom utvrđeno da bi se slični učinci mogli osjetiti i u ljudi, no zasad
manjka saznanja na području djelovanja takve prehrane na stanice koje
pohranjuju masnoće u ljudi.
Nova se studija fokusirala na bjelančevine u
masnim stanicama trbušnog potkožnog tkiva u skupine pretilih ljudi prije i
nakon što su se podvrgnuli petotjednoj restrikcijskoj dijeti.
U prosjeku, volonteri su tijekom tog razdoblja
izgubili 9,5 kilograma,
a znanstvenici su otkrili promjene u razini šest vrsta bjelančevina koje su se
mijenjale kako su sudionici studije gubili kilograme, uključujući i
bjelančevine zadužene za mehanizme pohrane masti.
Bjelančevine bi mogle postati markeri za praćenje
ili poboljšanje učinkovitosti prehrane sa smanjenim brojem kalorija, što je
dosad jedini znanstveno dokazani način produljenja životnog vijeka životinja.
Izvor: Biologija.com.hr