Niskolkaloričnom prehranom protiv pretilosti

Dijete, zdrava hrana

Znanstvenici koji proučavaju načine na koje prehrana s ograničenim brojem kalorija može povećati životni vijek otkrili su bjelančevine u masnim stanicama ljudi koje se mijenjaju sa smanjenjem kilograma.

vagaStudija se pojavljuje u internetskom izdanju časopisa Journal of Proteome Research, a u njoj Edwin Mariman sa suradnicima navodi kako znanstvenici već dulje vrijeme znaju da oštro postavljene restrikcije u broju kalorija, uz održavanje zdrave prehrane, poboljšavaju zdravlje i produljuju životni vijek životinja. Nedavnom je studijom utvrđeno da bi se slični učinci mogli osjetiti i u ljudi, no zasad manjka saznanja na području djelovanja takve prehrane na stanice koje pohranjuju masnoće u ljudi.

Nova se studija fokusirala na bjelančevine u masnim stanicama trbušnog potkožnog tkiva u skupine pretilih ljudi prije i nakon što su se podvrgnuli petotjednoj restrikcijskoj dijeti.

U prosjeku, volonteri su tijekom tog razdoblja izgubili 9,5 kilograma, a znanstvenici su otkrili promjene u razini šest vrsta bjelančevina koje su se mijenjale kako su sudionici studije gubili kilograme, uključujući i bjelančevine zadužene za  mehanizme pohrane masti.

Bjelančevine bi mogle postati markeri za praćenje ili poboljšanje učinkovitosti prehrane sa smanjenim brojem kalorija, što je dosad jedini znanstveno dokazani način produljenja životnog vijeka životinja.

Izvor: Biologija.com.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!