Hrana i recepti

Hrana i recepti

Opsesija mršavljenjem vas može učiniti debljima

Opsesivne misli dovode do drastičnih mjera, izgladnjivanja, osjećaja krivnje i frustracija, što na kraju ima kontraefekt na mršavljenje.

Najnoviji podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pokazuju da čak 58 posto žena i 68 posto muškaraca u našoj zemlji ima prekomjernu tjelesnu težinu, dok je pretilo podjednako oko 21 posto žena i muškaraca. Ovo su definitivno poražavajuće brojke i stručnjaci nas stalno podsjećaju da postajemo sve deblji i deblji kao nacija i svi – od znanstvenika, nutricionista, fitness trenera i poznatih zvijezda – imaju rješenje kako smršaviti. No, opsjednutost s topljenjem kilograma može biti upravo ono što će usporiti ili potpuno zaustaviti te vaše napore.

Fokusiranje na mršavljenje je jedan od glavnih razloga zbog čega patite od viška kilograma, ne možete smršaviti ili zbog čega vratite sve kile koje i uspijete skinuti. Kako je to moguće, pitate se? Jeste li ikada rekli ili čuli nekoga kako kaže: “Dala bih sve da izgledam poput nje, ona je tako mršava…?” Ovakva razmišljanja i želje često rađaju opsesivne misli koje pak obično za sobom vuku “Ja ću vjerovati i isprobati bilo što da postignem cilj” mentalitet – a to pak dovodi do drastičnih mjera i izgladnjivanja, osjećaja krivnje i frustracija.

Pomodne dijete ne funkcioniraju

Opsjednutost gubitkom težine dovodi do pomodnih dijeta, ozbiljne kalorijske restrikcije ili posta, uzimanje tableta za mršavljenje ili potiskivača apetita i pretjeranog vježbanja – a sve to u pravilu ne uspije jer se te metode fokusiraju na brzi gubitak težine na račun mišićne mase i cjelokupnog zdravlja. Ove metode su nerealne, ne možete ih održavati duže vremena i mogu biti potencijalno veoma opasne po vaše zdravlje.

Brzi gubitak težine ne znači i zadržavanje tog stanja

Brzi gubitak težine obično znači gubitak vode i mišića sa vrlo malo potrošenih masnoća. To se događa zato što se tijelo prebacuje u “mod” gladovanja i očuvanja postojeće tjelesne težine. Drugim riječima, tijelo misli da se izgladnjujete i to aktivira otpuštanje raznih hormona koji za počinju proces sabotaže. Jedan od takvih je i kortizol, “hormon stresa” , koji razgrađuje mišićno tkivo, oslobađajući proteine koji se mogu pretvoriti u šećer koji pak se koristi za dobivanje potrebne tjelesne energiju. Gubitak mišićne mase znači da tijelo ne koristi masnoće kao glavni izvor energije, dakle, što manje mišićne mase imate, to manje trošite masnoće iz tijela.

Nemojte dozvoliti da vam vaga kontrolira život

Koncentriranje na gubitak težine također uzrokuje značajnu količinu stresa i frustracija, pogotovo ako se važete svako jutro. Taj stres, tjeskoba i krivnja potiču još više lučenja kortizola. S obzirom da dnevne promjene u težini mogu biti rezultat hormonskih promjena (primjerice zadržavanja vode u tijelu za vrijeme PMS-a), stalno promatrati pomiče li se brojka na vagi gore ili dolje je veoma frustrirajuće (a često i nije pokazatelj stvarnog stanja).

Bolja alternativa je da vagu zamijenite krojačkim metrom kojim ćete mjeriti svoj opseg ili pak da nabavite uređaj za mjerenje postotka masti u tijelu. Mjerenje opsega struka i postotka masti u tijelu bolji su pokazatelji cjelokupnog zdravlja od tjelesne težine.

Prestanite s pilulama za mršavljenje

Uzimanje tableta za mršavljenje, propisanih ili kupljenih na svoju ruku, može biti kontraproduktivno – i opasno. Opet, suzbijanje apetita će na kraju izazvati kontraefekt – jer će tijelo usporiti svoj metabolizam kao što je navedeno gore. Što je još važnije, neke pilule za suzbijanje apetita povećavaju rizik od visokog krvnog tlaka, srčanog i moždanog udara. Popularne tablete koje vežu masti pak mogu uzrokovati nedostatak vitamina A, D, E i K, te zakazivanje rada jetre.

Fokusirajte se na zdrav život

Što je rješenje? Prestanite se toliko koncentrirati na svoju težinu, već se radije koncentrirajte na to da počnete živjeti i hraniti se zdravo i uravnoteženo. Jedite i vježbajte pametno, kontrolirajte se i nemojte dozvoliti da drugi utječu negativno na vas. Kroz uravnoteženu prehranu s kontroliranim porcijama, zdravom pripremom kvalitetne hrane i mješovitim vježbanjem (anaerobnim i aerobnim) poboljšat ćete svoje zdravlje i tjelesnu kondiciju – a višak kilograma i masnoća će se istopiti sami od sebe kao rezultat tih promjena. Svaki početak je težak, pa će biti i vama, no s vremenom to će vam postati navika – kao i pranje zubi ili tuširanje i vi se više nikada nećete fokusirati na mršavljenje.

Izvor: Žena.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo