Hrana i recepti

Hrana i recepti

Orasi umanjuju osjećaj gladi

Ako ste na dijeti ili jednostavno želite umanjiti osjećaj gladi – grickajte orahe jer su se pokazali kao odličan potencijal za kontrolu tjelesne težine.

Znanstvenici sa sveučilišta u Kaliforniji otkrili su da samo 4 do 5 polovica oraha uspješno umanjuje osjećaj gladi – što će na kraju utjecati na unos kalorija u organizam.

Orasi kao pomoć pri mršavljenju

Prema studiji provedenoj na Loma Linda sveučilištu osobe koje su pratile dijetu s manje kalorija, a više masnoća (40 posto svih kalorija potjecalo je iz masnoća) koje su većim dijelom bile iz oraha, u 24 tjedna izgubili su znatno više masnih naslaga od osoba koje su konzumirale jednaku količinu kalorija, ali s većim postotkom ugljikohidrata, ali manjim postotkom masnoća.

Postoji mnogo studija koje su istraživale vezu između konzumiranja oraha i zdravlja srca, a većina njih pokazala je pozitivne učinke. Najpozitivniji učinak orasi imaju na kolesterol. Poznato je da visoke razine kolesterola povećavaju šanse za infarkt i ostale bolesti srca.

Orasi jesu kalorični, ali ako ih koristite kao zamjensku hranu (istog broja kalorija) nećete se debljati. 500 kalorija u orasima je isto što i 500 kalorija u kolačima, s tim da su orasi sigurno zdraviji izbor.

A. A. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo